KORJAUS: Suomalaisten tietämys ilmastonmuutoksesta vaihtelee

Suomalaisia yhdistää huoli ilmastonmuutoksesta, vaikka tietämys siitä vaihtelee. Keskimäärin suomalaisten tietotaso ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista on kuitenkin hyvä, selviää Ilmassa ristivetoa – Löytyykö yhteinen ymmärrys? -hankkeen kyselytutkimuksesta.

Enemmistö kyselyyn vastanneista arvioi, että lisääntynyt hiilidioksidi ilmakehässä aiheuttaa ilmastonmuutosta. Lisääntynyt hiilidioksidipitoisuus osattiin myös liittää fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Sen sijaan suomalaisten perustiedoissa ilmastoasioista on puutteita. Tutkimuksen mukaan vain noin puolet suomalaisista tietää, etteivät sademetsien hakkuut ja otsonikato ole ilmastonmuutoksen pääasiallisia syitä. Sen lisäksi kierrättäminen arvioitiin hyvin usein parhaimmaksi tavaksi omien päästöjen vähennyksessä. Tosiasiassa kierrättämisen vaikutus on päästöjen kannalta varsin pieni.

Naisten ja miesten ilmastotietämyksessä eroja

Tutkimuksen mukaan miehillä on naisia parempi tietämys ilmastoasioista. Kyselyssä miehistä 57 prosentilla ja naisista 42 prosentilla oli hyvät tai kiitettävät tiedot ilmastoon liittyvistä asioista. Vastaava ero naisten ja miesten välillä on tutkimuksen mukaan havaittavissa myös politiikkaa ja tiedettä koskevissa tiedoissa.

Paras ilmastotietämys on alle 50-vuotiailla. Toisin kuin voisi kuvitella, alle 30-vuotiaiden tietotaso ei tutkimuksen mukaan eroa muista alle 50-vuotiaista ikäryhmistä.

– Nuoret ovat tyypillisesti pärjänneet hyvin mitattaessa tieteellisen tiedon tasoa. Tämä tutkimus ei kuitenkaan anna pontta sille, että nuoret olisivat sen paremmin ilmastotietouden kuin asenteidensa osalta muita valveutuneempia, tutkija Annu Perälä sanoo tiedotteessa.

Kyselytutkimuksen tietotasokysymyksissä vihreiden kannattajat saivat eniten oikeita vastauksia. Myös kokoomuksen kannattajat menestyivät hyvin. Tutkimuksen mukaan hyvää menestystä selittää vihreiden ja kokoomuksen kannattajien korkea koulutustaso.

Ilmastotietoudessa vielä kehitettävää

Tutkimukseen osallistuneiden asennevertailu osoitti, että suomalaisilla riittää tahtoa ilmastotoimiin ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat huolet ovat yhteiset. Suomalaisten tietotasossa ilmastoasioissa on vielä parannettavaa, mutta tutkijoiden mukaan askeleita oikeaan suuntaan ilmastonmuutoksen torjunnassa on jo otettu.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten motivaatiota ilmastotoimiin vahvistavat inhimilliset tekijät, kuten esimerkiksi omat lapset sekä taloudelliset tekijät.

– Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Käyttöä olisi konkreettiselle tiedolle tekojen kustannuksista, mittakaavasta ja vaikutuksista. Motivaatiota heikentää käsitys suomalaisten tekojen vähäisestä merkityksestä. Lisäksi erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat siihen, millaisia valmiuksia kansalaisilla on ilmastotekoihin, toteaa tutkija Tommi Lehtonen tiedotteessa.

Hankkeessa selvitettiin, mikä ilmastonmuutokseen liittyvissä tekijöissä yhdistää suomalaisia ja löytyykö suomalaisilta ilmastonmuutoksesta yhteneväistä ymmärrystä, jonka päälle päätöksiä voidaan perustaa. Kyselyyn vastasi helmi-maaliskuussa yli 4 000 suomalaista. Mukana oli kansalaisia, suuryritysten johtajia sekä kuntapäättäjiä.

Tutkimuksen teettivät maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, ammattiliittojen keskusjärjestö STTK, maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK), Kuntaliitto sekä Energiateollisuus. Hankkeen toteuttivat e2 Tutkimus ja Vaasan yliopiston InnoLab.

Tutkijaryhmä korjaa

Tutkijaryhmä on sittemmin korjannut alun perin lähettämäänsä tiedotetta ja muokannut raporttiaan, sillä yksi ilmastoasennekyselyn alkuperäisistä väittämistä on ollut tulkinnanvarainen.

– Kyselyn ilmastonmuutoksen syytä käsittelevä väittämä oli epätarkasti muotoiltu ja johti virheelliseen tulkintaan. Tästä johtuen olemme päätyneet korjaamaan tiedotetta ja poistamaan kyseisen kohdan raportista, ryhmä tiedottaa.

Tutkimuksessa esitettiin faktana, että ilmastonmuutos johtuisi pääosin ihmisen toiminnasta ja osittain luonnollisesta kehityskulusta. Kyselyn yhtä vastausvaihtoehtoa "ilmastonmuutos johtuu täysin ihmisen toiminnasta" on esitetyssä arvostelussa pidetty virheellisenä, ja vastausvaihtoehdon valinneiden katsottiin ylikorostavan ihmisen merkitystä ilmastonmuutoksessa, ryhmä kertoo.

Tutkijat pyysivät Suomen ilmastopaneelia ottamaan kantaa asiaan.

Paneeli arvioi, että esitetyistä vaihtoehdoista "pääosin ihmisen toiminnasta, osin luonnollisesta kehityskulusta" on oikein, kun asiaa tarkastellaan pidemmällä aikavälillä. Ilmastopaneeli yhtyi kuitenkin esitettyyn kritiikkiin siltä osin, ettei väittämästä käynyt ilmi, millä aikajänteellä asiasta kysyttiin.

Paneelin mukaan lyhyemmällä aikavälillä eli tarkasteltaessa viimeistä 60–70 vuotta, on perusteltua sanoa, että ilmastonmuutos on täysin ihmisen toiminnasta johtuvaa.

Raportista ja tiedotteesta on sittemmin poistettu puoluekannan mukainen tarkastelu ilmastonmuutoksen syitä käsittelevän väittämän osalta.

---

Juttua keskiviikolta 25.11. korjattu 30.11. klo 19.19: Juttua on korjattu täydentämällä siihen tutkijaryhmän korjauksia raportista ja tiedotteesta. Raportista ja tiedotteesta on sittemmin poistettu puoluekannan mukainen tarkastelu ilmastonmuutoksen syitä käsittelevän väittämän osalta ja nämä poistettu myös jutusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut