Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Italian kirkot taistelevat taidevarkaita vastaan – yli 67 000 kirkossa on mittaamattoman arvokkaita taideaarteita, joille riittää halukkaita ostajia

Rooman ydinkeskustassa sijaitsevan Santa Maria in Portico in Campitelli -kirkon enkelipatsaalta puuttuu toinen siipi.

– Joku on ottanut matkamuiston, isä Davide Carbonaro sanoo ja osoittaa enkelin selästä törröttävää rautapiikkiä.

Kirkon alttariseinässä, monen metrin korkeudessa olevaa Santa Maria in Portico -ikonia varkaat sen sijaan eivät ole saaneet mukaansa, yrityksistä huolimatta.

– 1980-luvun alussa täällä tapahtui merkittävä varkaus, jossa vietiin lukuisia pyhäinjäänteitä. Niiden joukossa oli muun muassa Jeesuksen rististä peräisin oleva naula. Varkaat piiloutuivat illalla kirkkoon ja työskentelivät koko yön. Aamulla he murtautuivat ulos, isä Carbonaro kertoo.

Osa pyhäinjäännöksistä saatiin myöhemmin takaisin, ilman hopeisia säilytyslippaitaan. Sittemmin kirkkoon on lisätty videovalvonta ja hälytysjärjestelmä, jonka liiketunnistimet paljastavat myös öisin kirkon sisällä liikkuvat henkilöt.

– Alttareilla pidettiin ennen esimerkiksi kynttilänjalkoja ja krusifikseja, mutta nyt pidämme ne pääalttaria lukuun ottamatta tyhjinä.

Tilaustöitä ja uskoa ihmeisiin

Osa varkauksista on tilaustöitä, joissa joku tietää kirkossa olevan taideteoksen tai esineen arvon.

– On myös ihmisiä, jotka ajattelevat saavansa kirkollisen esineen sisältämän voiman itselleen ottamalla sen haltuunsa, isä Carbonaro sanoo.

Kirkkovarkaudet nousivat Italiassa jälleen otsikoihin syyskuussa, kun Spoleton kaupungin tuomiokirkosta varastettiin paavi Johannes Paavali II:n verta sisältänyt reliikki. Marraskuussa karabinieerit ilmoittivat saaneensa epäillyn kiinni, mutta itse reliikin olevan yhä kateissa.

Kulttuuriperinnön suojelemiseen keskittyneen karabinieerien erikoisosaston tilastojen mukaan Italian kirkoissa tapahtui viime vuonna 135 taidevarkautta. Vaikka varkauksia tehdään määrällisesti eniten juuri kirkoissa, luku on ollut laskusuunnassa jo vuosia.

– Kirkot ovat helppoja kohteita, sillä ne ovat kaikille avoinna. Varastettuja esineitä on kuitenkin entistä vaikeampi myydä, niin sanotun taidevarkausosaston paikallisryhmiä koordinoiva everstiluutnantti Valerio Marra sanoo Roomassa.

Kaikki varastetut esineet lisätään valokuvien kera Euroopan laajuiseen luetteloon, jossa on yli miljoona teosta. Lisäksi kirkot ylläpitävät omaa tietokantaa hallussaan olevista esineistä.

– Tietoja on helppo verrata esimerkiksi netin myynti-ilmoituksiin tai huutokauppakamareiden listoihin. Myös mediahuomio on vaikeuttanut kaupankäyntiä, Marra huomauttaa.

Tärkein saalis mafian hallussa?

Varastetulle kirkkotaiteelle on kova kysyntä. Joissain tapauksissa uskonnollisten esineiden keräily kasvaa sairaalloisiin mittoihin. Eräällä karabinieerien kuvaamalla videolla kirkoista viedyt patsaat, taulut ja krusifiksit täyttävät yksityisasunnon jokaisen pinnan olohuoneesta keittiöön.

– Asukas oli ammatinharjoittaja, jolla ei ollut aiempaa rikosrekisteriä. Esineiden arvo oli yli seitsemän miljoonaa euroa, Marra kertoo.

Tärkein yksittäinen kirkosta viety taideteos on Palermossa vuonna 1969 varastettu Caravaggion maalaus Nativita. Mittaamattoman arvokkaan taideteoksen uskotaan päätyneen Sisilian mafian Cosa Nostran haltuun, mutta sen lopullinen kohtalo on yhä mysteeri.

Taide turvaan luonnonmullistuksilta

Italian taideaarteita uhkaavat varkaiden lisäksi erilaiset luonnonmullistukset. Maassa perustettiin vuonna 2016 yhteistyössä Unescon kanssa Unite4Heritage -iskuryhmä, joka on pelastanut kulttuuriaarteita esimerkiksi Keski-Italian maanjäristysten jälkeen ja Venetsian tulvien yhteydessä.

Ryhmän tuttavallisempi nimitys, kulttuurin sinikypärät, juontaa juurensa ryhmän käyttämiin sinisiin turvakypäriin. Ryhmä on lähtövalmiudessa 12 tunnissa, ja taideaarteita pelastetaan yhteistyössä arkeologien, arkkitehtien, taidehistorioitsijoiden ja palomiesten kanssa. Teokset viedään väliaikaisiin varastoihin, joista ne myöhemmin palautetaan takaisin alkuperäisille paikoilleen.

– Italia on maa, jossa on mittaamattoman arvokas kulttuuriperintö. Meidän velvollisuutemme on suojella sitä, sillä se ei kuulu vain Italialle vaan koko maailmalle, Valerio Marra sanoo.