Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"On selvää, että toiminta on olennaisesti lainvastaista", sanoo United Brotherhoodin lakkauttamista vaativa erikoissyyttäjä – osapuolet antoivat asiassa loppulausuntonsa

Osapuolet lausuivat tänään viimeiset sanansa rikollisryhmä United Brotherhoodiin kohdistuvassa lakkauttamisoikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Lakkauttamista vaativat viranomaiset katsovat, ettei ryhmän lainvastaisuudesta ja rikollisesta tarkoituksesta jää epäselvyyttä.

Poliisihallitusta oikeudenkäynnissä edustava Pekka-Matias Väisänen sanoi kantajan loppulausunnossa, ettei UB:n omalla lakkautusilmoituksella ole merkitystä. Hänen mukaansa tammikuussa annettu ilmoitus juuri ennen kanteen käsittelyn alkamista oli tarkoitushakuinen eikä tosiasiallisesta lakkaamisesta ole näyttöä. Väisänen sanoi, että UB:n jäsenten saamat rikostuomiot ja niiden suuri määrä osoittavat, että ryhmän toiminta on olennaisesti lainvastaista.

Toinen kantajista, erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth vetosi myös siihen, että UB on aiemmin oikeuden päätöksellä todettu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Hän myös huomautti, että se on aikanaan syntynyt kolmen rikollisryhmän yhdistymisestä.

Ruuth sanoi, että ryhmässä vallitsee selvä hierarkia ja käskyvaltasuhteet. Jäsenillä on velvollisuus noudattaa sääntöjä, ja heitä voidaan myös velvoittaa rikosten tekemiseen.

– UB:n aseellinen varustautuminen on varsin vankkaa, ja se yksin riittäisi yhdistyslain mukaiseksi lakkauttamisperusteeksi, Ruuth sanoi.

Ruuth vetosi myös UB:n toimintaan vankiloissa. Aiemmin kuullun asiantuntijan mukaan UB harjoittaa vankiloissa huumekauppaa ja on lisäksi painostanut, uhannut ja pahoinpidellyt vartijoita. Vankiloissa pelkkä UB:n punamusta väriyhdistelmä riittää Ruuthin mukaan pelotteeksi ja muiden vankien alistamiseen.

– On selvää, että toiminta on olennaisesti lainvastaista.

Vastaaja: Enintään varoitus

Kanteen vastaaja, UB:n johtajana pidetty Tero Holopainen vastustaa lakkauttamisvaatimusta ja vaatii käräjäoikeutta hylkäämään sen. Holopainen vetoaa muun muassa siihen, että toiminta on jo lakannut.

– Väitetty toiminta ei ole jatkunut, ja kantajilta puuttuu tässä asiassa oikeussuojan tarve. Tästä syystä kanne tulee hylätä, sanoi Ilkka Ukkonen, Holopaisen oikeusavustaja.

Ukkosen mukaan asiassa ei ole näytetty, että toimintaa olisi lakkauttamisilmoituksen jälkeen ollut. Hänen mukaansa keskusrikospoliisin (KRP) asiantuntija ei pystynyt esittämään todisteita näkemykselleen, että toiminta jatkuu yhä. Hän lisäsi, että vastaajapuolen on käytännössä vaikeaa todistaa, että toiminta on lakannut.

– Vaikea hankkia näyttöä olemattomasta seikasta.

Holopainen lisäksi kiistää olevansa UB:n johtaja tai sen toiminnasta vastaava henkilö. Holopainen sanoo ”eläköityneensä” ryhmän toiminnasta vuoden 2018 jälkeen. Lisäksi hän on ollut vankilassa, mikä Ukkosen mukaan hankaloittaisi ryhmän johtamista.

Vastaaja myös kiistää, että UB:n toiminnan tarkoitus olisi rikollinen.

– Jos toiminnan tarkoitus olisi toveruus, kaveruus ja veljeys, niin se ei ole millään tavalla lain ja hyvien tapojen vastainen.

Ukkonen sanoi lisäksi, että jos oikeus päätyisi hyväksymään kantajien kanteen, lakkauttamisen sijaan seuraus pitäisi olla varoitus.

Todistaja: Lahden toiminta ei varmasti jatku

Vastaajan todistajina oikeudenkäynnissä kuultiin Joensuun kerhotilan naapuria. Hänen mukaansa tilassa ei ole ollut UB:n toimintaa tammikuun jälkeen, jolloin ryhmä ilmoitti lopettavansa. Hän lisäksi sanoi, että hänen kanssaan hallia tällä hetkellä käyttävät eivät liity UB:n toimintaan.

Ruuth kysyi mieheltä hänen kanssaan hallia käyttävien nimiä, mutta mies ei suostunut niitä antamaan. Lisäksi Ruuth kysyi KRP:n asiantuntijan lausunnosta, jonka mukaan paikallispoliisi on havainnut UB:lla olevan edelleen toimintaa tiloissa.

– Olen asiasta eri mieltä, mies sanoi.

Todistamaan oli kutsuttu myös UB:n Lahden-osastossa vaikuttanut mies. Hänen mukaansa ryhmällä oli viime vuoden elokuun loppuun asti kerhotilat Lahden lähellä Hollolassa, mutta niistä luovuttiin. Uusia tiloja ei miehen mukaan ole. Holopaisen avustaja Ukkonen kysyi, jatkuuko UB:n toiminta Lahdessa edelleen.

– Ei varmasti jatku.

Mieheltä kysyttiin UB:n loppiaisena tekemästä ilmoituksesta, jonka mukaan ryhmän toiminta on lopetettu. Miehen mukaan asiasta äänestivät vapaalla olleet jäsenet ja jokaisella oli yksi ääni.

Ruuth kysyi, miksi ryhmä päätettiin lopettaa.

– Tuohon en osaa vastata. Rupesi menemään niin hankalaksi edes käyttää firman vaatteita.

Lakkauttamisoikeudenkäynti päättyi perjantaina. UB:lle määrätty väliaikainen toimintakielto pysyi voimassa. Tuomio annetaan helmikuun 15. päivänä.