Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

United Brotherhoodin lakkauttamisoikeudenkäynnissä kuullaan todistajia

United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen rikollisryhmä United Brotherhoodin lakkauttamisen pääkäsittelyssä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Porvoon toimipaikassa 23. marraskuuta 2020. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Rikollisryhmä United Brotherhoodiin kohdistuvassa lakkauttamisoikeudenkäynnissä kuullaan tänään ryhmän johtajaa ja todistajia.

Lakkauttamista vaativat erikoissyyttäjä ja Poliisihallitus ovat kutsuneet kuultavaksi asiantuntijat keskusrikospoliisista ja Rikosseuraamuslaitoksesta. Vastaajapuolen todistajina oikeudenkäynnissä on UB:n jäseninä olleita miehiä.

Lakkauttamiskanteen vastaaja on Tero Holopainen, joka viranomaisten mukaan on johtanut ryhmää ainakin vuodesta 2016. Holopaista kuullaan aamulla ensimmäiseksi.

Holopainen vastustaa lakkauttamista. Hän kiistää, että UB:n ja sen alaisuudessa toimivan Bad Unionin eli BU:n toiminnan tarkoitus olisi tehdä rikoksia.

Holopainen on myös vedonnut siihen, että UB:n toiminta on jo lakannut.

Todisteena vankilassa käytettyjä paitoja

United Brotherhood määrättiin alkuvuodesta väliaikaiseen toimintakieltoon, ja käräjäoikeus piti lokakuussa kiellon voimassa. Viranomaiset kuitenkin epäilevät ryhmällä olleen toimintaa tänä vuonna.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin ja Poliisihallituksen mukaan UB:n toiminnan ei voida katsoa lakanneen. He vetoavat lakkauttamisasiassa uutena todisteena Vanajan vankilassa käytettyihin paitoihin, joissa on ollut UB:hen viittaavat painatukset. Paidoissa lukee "No law can break a brotherhood" eli että laki ei voi hajottaa veljeskuntaa.

Poliisi myös epäilee parikymppisen miehen pahoinpidelleen Riihimäen vankilan vartijaa toukokuussa nelikymppisen miehen yllytyksestä. Kaksikon epäillään toimineen UB:n nimissä.

Hämeen poliisi kertoi lokakuussa, että Lahteen UB:n tilalle perustettiin Red Roots -niminen ryhmä, jonka toiminta kuitenkin päättyi lyhyeen. Poliisi tutkii, jatkettiinko Red Rootsissa United Brotherhoodin toimintaa, jolloin kyseessä olisi toimintakiellon rikkominen.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut