Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV esittää, että erityistehtäviä hoitavia valtionyhtiöitä perustettaessa on mietittävä, mihin yhteiskunnalliseen ongelmaan tai tarpeeseen yhtiömuotoisella toiminnalla voidaan vastata.
Virasto arvioi, että eduskunnan valta kaventuu erityistehtäviä hoitavia valtionyhtiöitä perustettaessa. Ohjaus- ja valvontavaltaa siirtyy hallitukselle ja yhtiöille itselleen, kun valtion varoja ja toimintaa siirretään valtion talousarviosta valtionyhtiöihin.
– Valtioenemmistöisiä osakeyhtiöitä perustettaessa tuleekin kysyä, onko osakeyhtiömuoto välttämätön tai paras ratkaisu. Periaatteessa yhtiön tuottamien yhteiskunnallisten hyötyjen tulisi ylittää yhtiöiden pääomittamisesta aiheutuneet valtiontaloudelliset kustannukset, sanoo VTV:n apulaisjohtaja Vesa Koivunen tiedotteessa.
Hänen mukaansa on aina syytä harkita, tarvitaanko toiminnalle uutta valtionyhtiötä vai voisivatko jo toimivat valtionyhtiöt ottaa tehtävän hoitaakseen. Vaihtoehtona on sekin, että tarvittava palvelu ostettaisiin jo olemassa olevilta yksityisiltä yrityksiltä.
VTV tarkasti seitsemän valtion erityistehtäväyhtiön perustamista ja alkuvaiheen toimintaa. Useimpia tarkastuksen kohteena olleita valtionyhtiöitä pääomitettiin pörssiosakkeilla.
– Jos valtio luovuttaa osakkeitaan, se menettää pysyvästi osinkotulot sekä osakkeiden arvonnoususta saatavan ansion, Koivunen muistuttaa.
Neljä yhtiötä liittyy maakuntauudistukseen
Tarkastellut yhtiöt perustettiin vuosina 2017–2019. Niistä neljä eli Maakuntien tilakeskus Oy, SoteDigi Oy, Vimana Oy ja Hetli Oy liittyvät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen valmistelemaan maakuntauudistukseen.
Traffic Management Finland Oy perustettiin, kun Liikenneviraston liikenteenohjaus- ja hallintapalvelut yhtiöitettiin. Pohjolan Rautatiet Oy puolestaan perustettiin uusien ratayhteyksien suunnitteluun. Oppiva Invest Oy perustettiin tukemaan ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen ja opetusvälineiden kehittämistä.
Valtio pääomitti niitä yhteensä noin 490 miljoonalla eurolla. Rahat yhtiöiden pääomittamiseen saatiin osakemyynneistä, talousarviosta ja Senaatti-kiinteistöjen varoista.
Saramo käynnistää arvioinnin Oppivasta
Tuleva opetusministeri Jussi Saramo (vas.) aikoo käynnistää arvioinnin edellisen hallituksen perustamasta Oppiva Investistä. Hallitus pääomitti sitä 80 miljoonalla eurolla. Oppiva Invest on ensimmäinen Opetushallituksen omistajaohjauksessa oleva yhtiö.
– On erittäin tärkeää sekä eduskunnan budjettivallan että hallinnon läpinäkyvyyden kannalta, ettei valtion rahaa tarpeettomasti piiloteta osakeyhtiöihin, joita ei julkisuuslaki koske, Saramo linjaa tiedotteessa.
VTV toteaa raportissaan, että opetus- ja kulttuuriministeriön tai Opetushallituksen tulee teettää puolueeton arviointi Oppivan toiminnan yhteiskunnallisista hyödyistä ja kustannuksista viiden vuoden sisällä. VTV kyseenalaistaa raportissaan, tarvitaanko näin kapean tehtävän hoitamiseksi ylipäätänsä valtionyhtiötä.