Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ehdotettu uusi malli Suomeen matkustamisesta korona-aikana nielisi liikaa terveydenhoidon resursseja, katsovat lausunnonantajat

Lakiesitystä oli jo ennen lausuntokierroksen päättymistä käsitelty kriittisin sanankääntein. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu / STT

Hallituksen esittämät uudet säännöt Suomeen matkustamisesta ovat saaneet kriittistä palautetta lausuntokierroksella. Palautteen antajat pitävät korona-ajan matkailuun tarkoitettua esitysluonnosta monimutkaisena ja keskeneräisenä. Suurin kritiikki kohdistuu siihen, että rajanylityspaikat nielisivät liikaa terveydenhuollon resursseja.

– Tiedämme järjestämiseen liittyvän kritiikin. Lausunnoista tehdään nyt yhteenveto ja katsotaan, onko tarvetta lähteä muuttamaan esitystä, sanoo lakia valmisteleva johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Lakimuutoksen myötä Suomen sisärajavalvonnan on määrä korvautua testaukseen ja karanteeneihin perustuvalla maahantulomallilla niin, että koronatartunnat eivät lähtisi leviämään matkustajien kautta. Maanantaina oli viimeinen lausunnonantamispäivä.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kaupungit ja Hus kertoivat jo perjantaina, että tyrmäävät ehdotuksen. Niistä ehdotettu malli on monimutkainen ja vaatisi niin paljon henkilökuntaa, ettei se käytännössä ole mahdollista. Myös Lapin sairaanhoitopiiri katsoo, ettei ehdotuksessa oletettu prosessi ole missään tapauksessa kaikilla rajanylityspaikoilla toteuttamiskelpoinen. Lapin pienillä kunnilla ei olisi henkilöstöä miehittämään rajanylityspaikkoja niin, että toimintamalli olisi toteutettavissa.

– Myös Rovaniemellä prosessi voi vaarantaa muun terveydenhuollon, jos esitys tarkoittaa, että kaikkia asetuksella säädettäviltä alueilta tulevia matkustajia ollaan vastassa, lausunnossa katsotaan.

"Tarkoituksena ei olisi, että kaikki riskimaista tulevat testataan"

Korkean riskin maaksi luokiteltaisiin vastedes maa, jossa viimeisten kahden viikon aikana väestöön suhteutettu tautitapausten ilmaantuvuus on vähintään kaksinkertainen Suomeen verrattuna ja tartuttavien osuuden voidaan arvioida väestössä olevan vähintään yksi tuhannesta.

Keinäsen mukaan lain tarkoituksena ei olisi, että kaikki Suomeen riskimaista saapuvat testataan.

– Matkustajien valvonta ja testaus tulisi olemaan riskiperustaista, mistä johtuen käytössä olevat resurssit voidaan ottaa huomioon valvonnassa. Haluamme, että terveydenhuollon yksiköt säilyttävät toimintakykynsä, varsinkin kun kotimaassa tautitilanne huononee, hän sanoo.

Lausuntojen antajia on Keinäsen mukaan pyydetty kertomaan myös ratkaisuja terveysturvallisuuden varmistamiseen rajoilla, jos esitetty malli ei vaikuta oikealta.

Hallituksen tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnalle 3. joulukuuta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut