Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yhdysvalloissa Pfizer ja Biontech ovat hakeneet hätälupaa koronarokotteelle, myös Moderna suunnittelee samaa

Pfizerin ja Biontechin ilmoitusta luvan hakemisesta oli ehditty jo odottaa, sillä ne kertoivat aiemmin rokotteen tutkitusta tehosta. AFP / LEHTIKUVA

Milja Rämö, Sanna Raita-aho / STT

Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Pfizer on vahvistanut perjantaina, että se ja Biontech ovat hakeneet lupaa kehittelemänsä koronarokotteen hätäkäytölle. Uutiskanava CNN kirjoittaa, että kyseessä on ensimmäinen lupaa hakeva koronarokote.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset eivät ole vielä kertoneet, kuinka kauan rokotteen tutkimustulosten tarkastelu tulee kestämään. Päätöksen tekevä Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) kertoi, että sen rokotekomitea kokoontuu 10. joulukuuta keskustellakseen lupapyynnöstä.

CNN kertoo, että lupa hätäkäytölle ei vastaa täyttä hyväksyntää. Median mukaan hätäluvalla rokotetta voidaan käyttää tiettyjen olosuhteiden vallitessa ennen kuin kaikki näytöt täyttä hyväksyntää varten ovat saatavilla. Lupaa varten virasto pohtii, ylittävätkö tiedetyt ja mahdolliset hyödyt rokotteen mahdolliset riskit.

Myös yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut sivuillaan , että se suunnittelee hätäkäyttöluvan hakemista lähiviikkoina kehittämälleen koronarokotteelle. Yhdysvallat on varannut rokotetta jo elokuun alkupuolella 100 miljoonaa annosta.

Modernan mukaan sen kehittelemä koronavirusrokote on osoittautunut testeissä lähes 95-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

EU varannut rokotetta

Euroopan unioni on jo varannut Pfizerin ja Biontechin tulevaa rokotetta. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstaina, että unioni voisi hyväksyä kaksi koronavirusrokotetta vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

EU:ssa myyntilupa-arviointia tekee Euroopan lääkearviointivirasto (EMA). Virasto voisi von der Leyenin mukaan antaa mahdollisesti jo joulukuun toisella puoliskolla ehdollisen markkinointiluvan, jos kaikki etenee ongelmitta.

Puheenjohtajan arviot koskevat yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä Modernan kehittelemää rokotetta, joita kumpaakin on suitsutettu viime aikoina.

Modernan toimitusjohtaja varoitti Euroopan maita jo aiemmin tässä kuussa koronarokotteeseen liittyvien sopimusneuvottelujen pitkittämisestä. Stephane Bancel kertoi uutistoimisto AFP:lle, että neuvottelujen viivästyminen heijastuu rokotetoimituksiin, sillä aiemmin sopimuksen tehneet maat pääsevät etusijalle.

95 prosentin teho

Pfizerin ja Biontechin ilmoitusta luvan hakemisesta on ehditty odottaa jo päiviä, sillä Pfizer ja Biontech kertoivat aiemmin tutkimusten osoittavan, että covid-19-rokotteen teho on 95 prosenttia. Pfizerin mukaan rokotteella ei ollut vakavia sivuvaikutuksia.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan kokeessa oli mukana yhteensä noin 44 000 ihmistä. Bloomberg kertoo tutkimusaineiston osoittavan, että kokeessa mukana olleista ihmisistä 170 sai koronatartunnan. Tartunnan saaneista kahdeksan koehenkilöä oli saanut rokotteen, kun taas 162 ihmistä oli saanut lumerokotteen.

Rokote myös ehkäisi vakavien oireiden kehittymisen taudin aikana.

Koronavirustartuntoja seuraavan yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston mukaan koko maailmassa on todettu yhteensä yli 57 miljoonaa koronavirustartuntaa ja yli 1,3 miljoonaa virukseen liittyvää kuolemaa.

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut