Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus haluaa Koronavilkun yhteensopivaksi muiden maiden sovellusten kanssa

Hallitus esittää lakimuutosta, joka mahdollistaisi Koronavilkku-sovelluksen yhteentoimivuuden muissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa.

Koronavilkun yhteentoimivuus muissa EU- ja Eta-valtioissa ja Sveitsissä kehitettyjen sovellusten kanssa mahdollistaisi koronaviruksen tartuntaketjujen tehokkaamman katkaisun ja voisi estää epidemiaa leviämästä myös silloin, kun sovellusten käyttäjät liikkuvat eri maiden välillä.

Esityksessä ehdotetaan, että laki tulisi voimaan tämän kuun lopussa ja olisi voimassa ensi vuoden loppuun asti.

Laissa säädettäisiin henkilötietojen käyttötarkoituksesta, henkilötietojen luovuttamisesta toisen EU- tai Eta-valtion tai Sveitsin nimetylle kansalliselle viranomaiselle tai viralliselle elimelle koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden ihmisten tavoittamiseksi. Lisäksi laissa säädettäisiin Koronavilkun käyttäjän suostumuksesta tietojen luovutukseen.

Koronavilkun käyttäjä päättäisi itse, haluaako hän osallistua rajat ylittävään tietojen vaihtoon.

– Tiedot, joista henkilöä ei voisi tunnistaa, luovutettaisiin EU-komission tuottaman ja tarjoaman tietoturvallisen yhdyskäytäväpalvelun kautta. Ennen yhteentoimivuuden aloittamista Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus arvioisi järjestelmän tietoturvallisuuden, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Tällä hetkellä yhteentoimivuusjärjestelmään ovat liittyneet Saksa, Italia, Irlanti, Espanja ja Latvia.