Alaskan republikaanisenaattori piti paikkansa – kaksi viimeistä paikkaa ratkeaa tammikuussa

Sekä CNN että NBC ovat ilmoittaneet, että Alaskan istuva senaattori Dan Sullivan on varmistanut itselleen jatkopaikan senaatissa reilusti yli puolilla annetuista äänistä. AFP / LEHTIKUVA

AFP / STT

Yhdysvalloissa republikaanipuolue on varmistanut jälleen yhden paikan maan senaatissa. Sekä CNN että NBC ovat ilmoittaneet, että Alaskan istuva senaattori Dan Sullivan on varmistanut itselleen jatkopaikan senaatissa reilusti yli puolilla annetuista äänistä.

Presidentinvaalien yhteydessä järjestetyissä kongressivaaleissa republikaanit ovat toistaiseksi osoittaneet vahvaa suorittamista. Tällä hetkellä republikaaneilla on 50 paikkaa ja demokraateilla 48 paikkaa 100-paikkaisessa senaatissa. Kaksi jäljellä olevaa paikkaa on vielä selvittämättä, sillä Georgian osavaltion senaattoripaikat ratkeavat tammikuulle suunnitellun senaattorivaalin toisen kierroksen myötä.

Jos demokraatit haluavat saada kiinni republikaanien johtoaseman, kummankin Georgian paikan on mentävä demokraattiehdokkaalle. Tasaäänestystilanteissa lopputuloksen ratkaisisi tällöin varapresidentin eli demokraattien Kamala Harrisin ääni.

Yhdysvalloissa lakien hyväksymiseen tarvitaan senaatin tuki. Lisäksi senaatti hyväksyy presidentin nimitykset esimerkiksi korkeimman oikeuden tuomareiksi tai suurlähettiläiksi.

Jos senaatti pysyy republikaanienemmistön hallussa, presidentinvaalit voittaneelta Joe Bidenilta vaaditaan puoluerajat ylittäviä neuvottelutaitoja. Biden sanoi aiemmin tällä viikolla olevansa varma, että hän kykenisi saamaan riittävän määrän republikaanisenaattoreita puolelleen.

Trump ja Biden kunnioittivat veteraaneja - tosin kaukana toisistaan

Presidentti Donald Trump ja hänen seuraajansa, lauantaina vaalivoittonsa varmistanut Biden osallistuivat keskiviikkona eri veteraanipäivän tapahtumiin. Trump osallistui seppeleenlaskutapahtumaan sateisella Arlingtonin sotilashautausmaalla, kun taas Biden valitsi vierailla toisessa tapahtumassa Korean sodan muistomerkillä Philadelphiassa.

Trump ei puhunut tilaisuuden yhteydessä, mutta päivällä julkaistussa kirjallisessa lausunnossaan hän välitti kiitoksensa veteraaneille. Pitkässä lausunnossa Trump ei viitannut lainkaan vaaleihin tai tulevaan vallanvaihtoon. Sen sijaan hän sanoi itse taistelleensa väsymättömästi veteraanien tukemisen puolesta ja parjasi edellisiä hallituksia siitä, etteivät nämä ole täyttäneet velvoitteitaan veteraanien ja näiden perheiden tukemiseksi.

Myös Biden julkisti lausunnon, jossa hän muun muassa sanoi kansakunnan olevan velvollinen huolehtimaan kotiin palaavista veteraaneista ja näiden perheistä.

Trump ei ole hyväksynyt viime viikon presidentinvaalien tulosta eikä tunnustanut häviötään. Lisäksi presidentti on kieltäytynyt yhteistyöstä vallan siirtämisen järjestelyissä.

Trump ei ennen Arlingtonin seremoniaa ollut esiintynyt julkisuudessa sen jälkeen kun vaalitulos varmistui. Viime päivinä hän on puhutellut kansaa vain viestipalvelu Twitterin välityksellä ja toistuvasti vakuutellut voiton olevan vielä tulossa. Valkoisen talon ulkopuolella presidentti on nähty ainoastaan golfaamassa pariin otteeseen viime viikonloppuna.

Presidentti on väittänyt vaaleissa olleen laajamittaista vilppiä, mutta todisteita väitteilleen hän ei ole esittänyt. Niin kansainväliset tarkkailijat, paikalliset vaaliviranomaiset kuin yhdysvaltalaismediat ja ulkomaalaiset johtajat ovat sanoneet vaalien olleen vapaat ja oikeudenmukaiset.

Bidenin virkaanastujaiset ovat tammikuussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut