EU-pakotteet Valko-Venäjän Lukashenkaa vastaan tulossa voimaan tällä viikolla, kertovat lähteet

Matkustuskieltoja ja varojen jäädyttämisiä sisältäviä pakotteita langetetaan Lukashenkan lisäksi tämän pojalle Viktorille sekä 13 muulle. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan unionin jäsenmaat ovat hyväksyneet pakotteet Valko-Venäjää hallitsevaa Aljaksandr Lukashenkaa vastaan, kertoo uutistoimisto AFP diplomaattilähteisiinsä vedoten.

Matkustuskieltoja ja varojen jäädyttämisiä sisältäviä pakotteita langetetaan Lukashenkan lisäksi tämän pojalle Viktorille sekä 13 muulle, joiden katsotaan olevan vastuussa elokuun vaalivilpistä ja vaalien jälkeisten protestien tukahduttamisista.

Uusien pakotteiden odotetaan AFP:n mukaan tulevan voimaan perjantaihin mennessä. EU on jo aiemmin hyväksynyt ja saattanut voimaan 40 ihmisen pakotelistan Valko-Venäjän tilanteen vuoksi.

Pakotteiden laajentamisesta saavutettiin poliittinen sopu lokakuussa EU:n ulkoministerien kokouksessa. Lukashenkaa ei sisällytetty ensimmäiselle pakotelistalle, koska EU:ssa eläteltiin toiveita vuoropuhelusta ja siitä, että Lukashenka olisi pystytty suostuttelemaan neuvotteluihin maan opposition kanssa kriisin ratkaisemiseksi.

Toiveet eivät toteutuneet. AFP:n näkemän pakotepäätöksen mukaan EU katsoo, että Lukashenka on vastuussa

Lukashenka voitti virallisten tulosten mukaan elokuun alussa pidetyt presidentinvaalit. Sekä Valko-Venäjän opposition että länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset eikä niiden tulos ole pätevä. Vaalien jäljiltä on ollut mittavia mielenosoituksia, joissa vastustetaan paitsi vaalitulosta myös Lukashenkan valtaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut