Demokraatit ovat säilyttämässä kongressin edustajainhuoneen hallinnan, saattavat kasvattaa enemmistöään

Tämä juttu ei enää päivity. Seuraamme vaalitilannetta toisaalla.

---------------------------------

Yhdysvalloissa demokraatit ovat säilyttämässä odotetusti kongressin edustajainhuoneen hallinnan, kertovat yhdysvaltalaismediat. Puolueen uskotaan jopa saavan aiempaa suuremman enemmistöosuuden 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa.

Ainakin uutiskanavat Fox News ja NBC News arvioivat, että demokraattien odotetaan kasvattavan enemmistöään ainakin neljällä tai viidellä paikalla.

Tulos olisi suuri apu edustajainhuoneen demokraattipuhemiehelle Nancy Pelosille, joka on tehnyt selväksi, että hän yrittää perua useita istuvan presidentin Donald Trumpin päätöksiä, mikäli tämä häviää presidenttikisan.

Wa shington Post kirjoittaa, että demokraatit odottivat kasvattavansa enemmistöosuutta, mutta vaaliyön aikana on vaikuttanut siltä, että puolue on ollut liiankin toiveikas. Lehden mukaan esimerkiksi Texasin osavaltiossa republikaanit ovat vieneet monia alueita, joilla demokraatit toivoivat pärjäävänsä.

Paitsi että Yhdysvalloissa päätetään vaaleissa tulevasta presidentistä, ovat jaossa myös kaikki edustajainhuoneen paikat sekä noin kolmasosa senaatin paikoista.

Edustajainhuone on ollut Trumpin presidenttikauden aikana demokraattien hallinnassa, kun taas senaatissa on ollut republikaanienemmistö. Puoluejaot kongressissa vaikuttavat paljon siihen, miten tuleva presidentti voi saada päätöksiään läpi.

Ocasio-Cortez rynnimässä toiselle kaudelle

New Yorkin Alexandria Ocasio-Cortez on saamassa jatkokauden edustajainhuoneessa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Näkyväksi demokraattihahmoksi noussut 31-vuotias Ocasio-Cortez päihitti 60-vuotiaan John Cummingsin. AFP:n mukaan Ocasio-Cortez olisi saamassa yli 65 prosenttia äänistä.

Yhdysvaltain vasemmiston tähdeksi noussut Ocasio-Cortez keräsi uutistoimiston mukaan 17 miljoonaa dollaria kampanjalleen, mikä tekee hänen kampanjastaan edustajanainhuonekisan toisiksi kalleimman.

Ocasio-Cortezin lisäksi paikkansa edustajainhuoneessa on pitämässä muun muassa Minnesotan Ilhan Omar, joka tunnetaan myös Valkosen talon haastamisesta.

Salaliittoteorioiden kannattaja nousemassa edustajainhuoneeseen

Georgiasta on nousemassa edustajainhuoneeseen QAnonin salaliittoteorioita kannattava Marjorie Taylor Greene. Tämän perusteella kiistellyllä ja laajalti tyrmätyllä liikkeellä olisi jatkossa ääni maan kongressissa.

Greene hakee ensimmäistä kertaa poliittiseen luottamustehtävään. 46-vuotias ehdokas julisti Twitterissä suurta voittoa saatuaan ratkaisevan johdon demokraattien kilpakumppaniinsa.

Greene on vannonut olevansa Trumpin vahvin liittolainen kongressissa ja tavoitteli paikkaa iskulauseella "Pelasta Amerikka, pysäytä sosialismi". Hän on myös muun muassa kuvaillut valkoihoisten miesten olevan kaikkein syrjityin ihmisryhmä Yhdysvalloissa.

QAnon sai alkunsa kuvanjako- ja keskustelusivusto 4chanilta lokakuussa 2017. Tuolloin "nimimerkki Q" alkoi julkaista viestejä, joiden liikkeen kannattajat uskovat antavan vihjeitä suuresta suunnitelmasta ja tulevista tapahtumista.

Äärioikeistoliikkeen mukaan presidentti Trump käy salaista sotaa globaalia liberaalikulttia vastaan. Salaliittoteoriassa on lyhykäisyydessään kyse siitä, että maailman uskotaan olevan korruptoituneen, satanistisen valtaeliitin hallussa. Tämä valtaeliitti harjoittaa pedofiliaa suuressa mittakaavassa ja rituaalimurhaa lapsia.

Republikaanijohtaja Mitch McConnellin uskotaan jatkavan senaatissa

Yhdysvaltojen senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell on yhdysvaltalaismedioiden mukaan voittamassa uudelleenvalintataiston Kentuckyssa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja AP .

Nimekkään senaattorin haastoi vaaleissa demokraattien senaattoriehdokas Amy McGrath.

78-vuotias McConnell on ollut maan istuvalle presidentille Donald Trumpille tärkeä liittolainen maan senaatissa ja auttanut tätä muun muassa saamaan kolme tuomariehdokastaan maan korkeimpaan oikeuteen.

McConnell on kuitenkin ollut jokseenkin kriittinen presidentin koronavirustoimien osalta ja kertonut aiemmin muun muassa vältelleensä Valkoista taloa, koska virusta ennaltaehkäisevät toimet eivät ole olleet riittäviä.

Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham säilyttää paikkansa senaatissa, useat mediat ennustavat Yhdysvalloissa.

Senaatin oikeusvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Graham on yksi senaatin näkyvimmistä republikaaneista, ja hän on tullut tunnetuksi presidentti Donald Trumpin vahvana tukijana. Graham sai näissä vaaleissa vahvan haasteen demokraatti Jaime Harrisonilta, ja gallupeissa hänellä oli vain niukka johto.

Coloradossa ensimmäinen paikka puolueelta toiselle

Demokraatti John Hickenlooper kukistaa istuvan republikaanisenaattori Cory Gardnerin Coloradon senaattikisassa, muun muassa Fox News ennustaa.

Kyseessä on vaalien ensimmäinen senaattipaikka, joka siirtyy puolueelta toiselle. Demokraattien pitää ryövätä republikaaneilta todennäköisesti ainakin neljä paikkaa saadakseen senaatin haltuunsa.

Coloradon entinen kuvernööri Hickenlooper oli selvä ennakkosuosikki kukistamaan Gardnerin senaattikisassa.

Republikaanit valtaavat odotetusti senaattipaikan demokraateilta Alabamassa, muun muassa ABC News ennustaa. Republikaani Tommy Tuberville kukistaa ennusteiden mukaan istuvan demokraattisenaattori Doug Jonesin.

Alabama oli ainoa osavaltio, jossa demokraattien odotettiin ennakolta menettävän paikan senaatissa.

Delawaren senaattiin transedustaja

Jaossa on ollut osassa osavaltioita myös paikallishallinnon paikkoja. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita seuraavan Them -julkaisun mukaan ihmisoikeusaktivisti Sarah McBridesta on tulossa ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen osavaltion senaatin jäsen.

Hän on julkaisun mukaan voittanut omalta osaltaan kisan Delawaren osavaltiossa.

Vox-uutissivuston mukaan McBride on jatkossa maan korkea-arvoisin transsukupuolinen päättäjä. 30-vuotias McBride on Voxin mukaan luonut uraa keskittyen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon varmistamiseen ja tehnyt työtä muun muassa Human Rights Campaign -järjestön ja Equality Delawaren riveissä. Lisäksi hän on työskennellyt myös Delawaren entisen kuvernöörin Jack Markellin ja osavaltion entisen oikeusministerin Beau Bidenin vaalikampanjoissa.

Viisi vuotta sitten aivokasvaimen vuoksi menehtynyt Beau Biden oli Trumpin demokraattihaastajan Joe Bidenin poika.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut