Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Marraskuu alkaa "hämmästyttävän leudossa" säässä, lämpöennätys voi rikkoutua alkuviikosta – maanantaina saatetaan nähdä tulvia ja kaatuvia puita

Edellinen marraskuun lämpöennätys on vuodelta 2015, jolloin lämpötila nousi 14,3 asteeseen. TEEMU SALONEN / LEHTIKUVA

Iiro-Matti Nieminen / STT

Voimistuva lounaistuuli tuo Suomeen alkuviikoksi vuodenaikaan nähden hyvin lämmintä ilmaa. Forecan mukaan marraskuun alkupuolisko näyttää suorastaan hämmästyttävän leudolta.

Maanantaina iltapäivän ja illan aikana lämpötila kohoaa maan eteläosassa ja Ahvenanmaalla 10–13 asteeseen, mutta tätäkin korkeammat lämpötilat ovat mahdollisia, Foreca ennakoi.

Marraskuun kaikkien aikojen lämpöennätys onkin Forecan mukaan vaarassa rikkoutua. Nykyinen ennätys on 14,3 astetta, joka mitattiin Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa marraskuussa 2015.

Tulvavesi voi uhata asuinrakennuksia

Maanantaille ennustetut sateet nostavat jokien vedenkorkeudet monin paikoin tulvakorkeuksiin, arvioi Suomen ympäristökeskus (S yke) .

Suurimpia sateita odotetaan Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan maakuntien alueelle. Syken mukaan vesi voi katkaista teitä ja uhata jopa asuinrakennuksia esimerkiksi Lapväärtin-, Teuvan-, Närpiön- ja Maalahdenjoella sekä Kauhajoella.

Lisäksi Etelä-Suomen ja Perämeren rannikkoalueiden vesistöissä jokien vedenkorkeudet voivat nousta tulvimaan. Esimerkiksi Varsinais-Suomen Perniönjoella ja Uudenmaan Lepsämänjoella veden ennustetaan nousevan alavimmille pelloille.

Myös sähkökatkot mahdollisia

Forecan mukaan alkuviikosta voi syntyä myös tuulivahinkoja, sillä maaperä on vetinen eikä routa pidättele puita kaatumasta.

Ilmatieteen laitos on antanut maanantaille tuulivaroituksen suureen osaan maata. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan yksittäisiä kaatuneita puita voi olla laajalla alueella. Myös sähkökatkot ovat mahdollisia.

Useilla merialueilla on maanantaina voimassa myrskyvaroitus ja aallokkovaroitus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut