Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Etelä-Aasiassa ja Lähi-idässä tuhannet protestoivat Macronia vastaan pilakuvien vuoksi

Bangladeshissa ja Pakistanissa oli perjantaina laajoja Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia vastustavia mielenosoituksia. Protesteihin otti osaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Myös Lähi-idässä oli mielenosoituksia Macronia vastaan, mutta ne jäivät edellisiä pienemmiksi. Protestien syynä olivat Macronin islam-kommentit, joissa hän on muun muassa puolustanut oikeutta julkaista pilakuvia profeetta Muhammadista.

– Olemme kaikki profeetta Muhammadin sotilaita, huusivat Bangladeshin pääkaupunkiin Dhakaan kerääntyneet tuhannet ihmiset, joka vaativat ranskalaisten tuotteiden laajaa boikottia ja polttivat Macronia esittävän nuken.

Poliisin mukaan protestiin otti osaa noin 12 000 ihmistä, mutta riippumattomien tarkkailijoiden mukaan paikalla oli yli 40 000 ihmistä.

Pakistanissa mellakoitiin

Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa mielenosoittajat yrittivät päästä Ranskan suurlähetystölle. Mielenosoittajien reitille oli pantu tavarakontteja, mutta ne eivät protestoijia pidätelleet.

Mielenosoittajat pysähtyivät vasta poliisin miehittämille katusuluille. Poliiseja heiteltiin kivillä ja viranomaiset käyttivät kyynelkaasua väkijoukon hajottamiseen.

– Kuinka he kehtaavat solvata profeettaamme? Muslimina olen valmis uhraamaan pääni profeetan kunnian vuoksi, vakuutti Rasheed Akbar.

Myös Afganistanin länsiosassa Heratissa ja Libanonin pääkaupungissa Beirutissa sekä Länsirannan palestiinalaisalueilla oli Macronia vastustavia mielenosoituksia.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanslia kertoi puolestaan presidentin ryhtyvän "oikeudellisiin ja diplomaattisiin toimiin" toisen satiirilehti Charlie Hebdon julkaiseman pilakuvan vuoksi. Siinä Erdogan juo alushoususillaan olutta samalla kun tirkistelee lähellä olevan naisen hameenhelman alle.