Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Nizzassa veitsi-iskussa kuoli ainakin kolme, Avignonissa ammuttiin poliiseja uhannut puukkomies – Ranska nosti terrorismin uhkatasoaan korkeimpaan luokkaan

Ranskassa Nizzassa on tapahtunut veitsi-isku, jossa on kuollut ainakin kolme ihmistä ja haavoittunut useita. Isku tapahtui paikallisessa kirkossa varhain aamulla. Ainakin yhden uhrin kurkku oli viilletty auki.

Ranskan syyttäjäviranomaiset sanovat tutkivansa iskua epäiltynä terroritekona. Kaupungin pormestari Christian Estrosi kertoo Twitterissä, että epäilty tekijä on saatu kiinni.

Pormestarin mukaan tekijä olisi huutanut "Allahu Akbar" (Jumala on suurin) kiinniottonsa aikana ja myös sen jälkeen. Pormestarin mukaan epäilty tekijä loukkaantui pidätystilanteessa ja on parhaillaan sairaalahoidossa.

Poliisi ei ole vielä kertonut lisätietoja epäillystä tai tämän motiiveista. Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin on kutsunut kriisitapaamisen koolle hyökkäyksen jälkeen.

Kirkkoja ympäri Ranskaa on kehotettu kiristämään turvatoimiaan.

Ranska on myös nostanut terrorismin uhkatasoaan korkeimmalle, kolmannelle tasolle, kertoo maan pääministeri Jean Castex. Kolmostaso tarkoittaa välittömän uhan vaaraa.

Avignonissa ammuttiin puukkoa heiluttanut mies

Avignonin kaupungissa poliisi on puolestaan ampunut puukkoa heiluttaneen miehen, kertoo Europe 1 -radioasema. Alustavien tietojen mukaan mies oli huutanut "Allahu Akbar" ja uhannut poliiseja.

Hyökkääjä kuoli ampumisessa saamiinsa vammoihin. Välikohtaus sattui vain muutama tunti Nizzan puukkohyökkäyksen jälkeen.

Tietoa ei ole, liittyvätkö teot toisiinsa.

Myös konsulaatissa tänään puukkoisku

Lisäksi Ranskan konsulaatissa Saudi-Arabiassa tehtiin tänään aamulla isku, jossa konsulaatin vartijaa puukotettiin. Vartija haavoittui, mutta hänen tilansa on vakaa. Saudi-Arabian turvallisuusjoukot pidättivät teosta epäillyn.

Teon motiivista ei ole kerrottu, mutta Ranskan suhteet arabimaiden ja Turkin kanssa ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolusti oikeutta julkaista pilakuvia profeetta Muhammadista. Macron on myös sanonut islamin olevan kriisissä tiukentanut otteitaan radikaali-islamin valvomisessa Ranskassa.

Arabimaissa ja Turkissa Macronin kommenteista on suututtu ja vaadittu muun muassa boikottia ranskalaisille tuotteille.

Suhteita Turkkiin on kiristänyt myös tällä viikolla julkaistu ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon piirros, jossa pilkataan Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania.

Myös Turkki tuomitsi iskun

Sanasodasta huolimatta muun muassa Turkki ilmaisi osanottonsa Nizzan iskujen uhreille. Turkin ulkoministeriön tiedotteessa maa kertoi tuomitsevansa iskun voimakkaasti. Kannanoton mukaan mikään asia ei oikeuta väkivaltaa tai toisen surmaamista.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Boris Johnson ovat tuominneet Ranskan Nizzassa tänään tapahtuneen veitsi-iskun, jota tutkitaan terroritekona. Iskussa on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Johnson kuvasi tekoa "barbaariseksi".

Turvatoimia kiristetty jo aiemmin

Macronin islam-kommenttien taustalla oli osaltaan kuohuttanut historianopettaja Samuel Patyn surma aiemmin tässä kuussa.

Opettaja surmattiin raa'asti Pariisin lähistöllä katkaisemalla hänen kaulansa. Teota epäillään 18-vuotiasta radikalisoitunutta tshetsheenimiestä, joka kuoli poliisin luoteihin.

Paty surmattiin sen jälkeen, kun hän oli näyttänyt oppilaille pilapiirroksia profeetta Muhammadista käsitellessään sananvapautta.

Ranskassa oli jo ennen tämän päivän tapahtumia kiristetty turvatoimia lähestyvän pyhäinpäivän vuoksi. Tällä viikolla muun muassa BFMTV-kanava kertoi poliisijohdon kehottaneen turvatoimien kiristämiseen.

Islamistien terroriteoissa kuollut viime vuosina yli 200

Ääri-islamistissa terroriteoissa on kuollut Ranskassa 250 ihmistä sitten vuoden 2015. Suurimmat iskut tehtiin vuosina 2015 ja 2016.

Parin viikon kuluttua tulee kuluneeksi tasan viisi vuotta siitä, kun 130 ihmistä sai surmansa terrori-iskuissa Pariisissa. Tammikuussa 2015 terroristit iskivät Charlie Hebdo -lehden toimitukseen Pariisissa ja heinäkuussa 2016 Nizzaan keskelle kansallispäivän juhlintaa.