Hallitus julkistaa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon

Aiempien vuosien tapaan kiinnostavia yksityiskohtia on esimerkiksi tapa, jolla Suomen suhdetta sotilasliitto Natoon kuvataan. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Hallitus linjaa tänään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa kerran hallituskaudessa julkaistavassa selonteossa. Presidentin ja hallituksen yhdessä valmistelema katsaus julkistetaan valtioneuvoston istunnon jälkeen.

Aiempien vuosien tapaan kiinnostavia yksityiskohtia on esimerkiksi tapa, jolla Suomen suhdetta sotilasliitto Natoon kuvataan. Jo hallitusohjelmassa linjattiin, että Suomi jatkaa kumppanuuteen perustuvaa laaja-alaista Nato-yhteistyötä ja säilyttää mahdollisuuden hakea jäsenyyttä.

Selonteko ei ehdi ottaa huomioon Yhdysvaltain ensi viikon presidentinvaalien tulosta. Juuri Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi on muuttanut myös maailmanpolitiikan asetelmia. Suomikin joutuu miettimään, miten se näkee paikkansa, kun suurvaltojen kilpailu kiihtyy ja globaali yhteistyö heikentyy Yhdysvaltojen otettua etäisyyttä yhteisiin järjestöihin.

Seuraavaksi ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko menee eduskunnan käsiteltäväksi. Se saa ensi vuonna seuraa muun muassa puolustuspoliittisesta selonteosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut