Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA: Uusi korkeimman oikeuden tuomari vannoi valansa, Italiassa levottomuuksia koronarajoitusten takia

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

USA:n korkeimman oikeuden uusi tuomari Amy Coney Barrett vannoi virkavalansa

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden uusi tuomari Amy Coney Barrett on vannonut virkavalansa. Virkavalan otti vastaan korkeimman oikeuden tuomari Clarence Thomas.

Maan republikaanijohtoinen senaatti vahvisti Barrettin nimityksen maanantai-iltana paikallista aikaa äänin 52–48.

Myös maan presidentti Donald Trump osallistui valaseremoniaan ja piti seremonian avanneen puheen. Barrett on jo kolmas Trumpin kaudellaan nimittämä korkeimman oikeuden tuomari.

Maanantai-iltana vannotun valan lisäksi Barrett vannoo tiistaina maan korkeimmassa oikeudessa virallisen tuomarivalansa, kertoo tuomioistuin tiedotteessaan. Tuomarivalan vannottuaan Barrett voi aloittaa tehtävänsä tuomioistuimessa. (Lähde: AFP)

Vuotaneilla henkilötiedoilla voi tehdä tilauspetoksia ja ottaa luottoa uhrin nimiin - kaikki pikavippiyrityksetkään eivät välttämättä noudata lakia

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon takia saaduilla tiedoilla ei Finanssialan mukaan pysty nostamaan pankkilainaa, koska siihen tarvitaan aina vahva tunnistautuminen esimerkiksi pankkitunnuksilla. Sen sijaan henkilötunnuksella ja muilla henkilötiedoilla rikollinen voi onnistua tekemään tilauspetoksia, osamaksukauppoja tai ottamaan muuta luottoa uhrin nimiin.

Vastaamon tietomurrossa arkaluontoisten potilastietojen lisäksi rikolliset ovat ilmeisesti saaneet käsiinsä uhrien nimet, osoitteet, henkilötunnukset, puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet.

Lain mukaan pikavipin ottamiseen tarvitaan vahva tunnistautuminen, mutta Finanssiala ry ei voi taata, että kaikki pikavippejä tarjoavat yritykset noudattavat lakia. Pikavippejä tarjoavat yritykset eivät ole sen jäseniä.

Työryhmä kertoo suosituksensa liikenteen päästöjen vähentämisestä

Liikenteen päästöjen vähentämisestä saadaan lisätietoa, kun asiaa pohtinut työryhmä kertoo suosituksensa iltapäivällä.

Suomen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä. Vertailukohtana on vuoden 2005 taso.

Hallituksen odotetaan linjaavan keinovalikoimasta lähikuukausina.

Sekä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) että keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ovat torjuneet ajatuksen polttoaineverojen korottamisesta enää tällä hallituskaudella.

Jyväskylä kunnioittaa mäkikotka Matti Nykäsen muistoa höyhenpatsaalla

Jyväskylä aikoo pystyttää edesmenneen mäkihyppääjä Matti Nykäsen muistolle teräksisen höyhenpatsaan. Kaupunki tiedotti asiasta maanantai-iltana.

Kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, että olympiavoittajan muistomerkki toteutetaan Höyhen-nimeä kantavan suunnitteluluonnoksen mukaisesti.

Suunnitteilla olevaan Hippoksen liikuntapuistoon pystytettävän muistomerkin höyhenen muoto tulee rakentumaan useista vierekkäisistä suksenkaltaisista muodoista. Muistomerkin toteuttaa taiteilija Kaarina Kaikkonen.

Jyväskylä aloitti muistomerkkihankkeen viime vuoden maaliskuussa. Jyväskyläläislähtöinen ja kaupungissa pitkään asunut Nykänen kuoli kuukautta aiemmin helmikuussa.

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaetaan etägaalassa Islannissa

Pohjoismaiden neuvoston vuotuiset palkinnot jaetaan tänään etäyhteyksin Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa. Palkintojen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Pohjoismaiden kulttuuriyhteistyötä ja lisätä kiinnostusta Pohjoismaiden kulttuurintuotannon eri osa-alueisiin.

Palkintokategorioita on viisi: kirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus, musiikki, elokuva sekä ympäristö. Palkinnot ovat suuruudeltaan noin 47 000 euroa.

Suomalaisista kulttuuriteoksista ehdolla on muun muassa elokuva Koirat eivät käytä housuja. Jukka-Pekka Valkeapään ohjaama elokuva palkittiin aiemmin kuudella Jussi-patsaalla.

Italiassa koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa

Italiassa tuhannet uusia koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa maanantaina. Yhteenottoja oli useissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Milanossa mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua nuorisojoukkoja vastaan. Nuoret olivat heitelleet muun muassa lasipulloja. Samankaltaisia tapahtumia raportoitiin ainakin Torinosta ja Napolista.

Rauhattomuuksia edelsi pääministeri Giuseppe Conten määräys, jonka mukaan ravintoloiden ja baarien tulee sulkea ovensa iltakuudelta.

Lisäksi teatterit, elokuvateatterit ja kuntosalit määrättiin suljettavaksi kuukauden ajaksi. Conte toivoo tuoreiden rajoitusten mahdollistavan sen, että jouluna voitaisiin toimia rennommin. (Lähde: AFP)

Tutkimus: Oireettomat koronatartunnan saaneet vaikuttavat menettävän vasta-aineita oireellisia nopeammin

Oireettomat koronatartunnan saaneet vaikuttavat menettävän koronaviruksen havaittavia vasta-aineita nopeammin kuin ne, joilla on ollut oireita. Asia selviää tiistaina julkistetusta brittitutkimuksesta.

Lontoon Imperial College -yliopiston ja markkinatutkimusyritys Ipsos Morin löydökset antavat myös ymmärtää, että vasta-aineiden häviäminen oli hitaampaa 18–24-vuotiailla kuin 75 vuotta täyttäneillä.

Kaiken kaikkiaan tutkimus näyttää osoittavan, että immuniteetti laskee ajan myötä koronavirustartunnan saamisen jälkeen. Tutkijat kuitenkin varoittivat, että monet koronaviruksen vasta-aineisiin liittyvät asiat ovat edelleen hämärän peitossa.

Tutkimuksen tilasi Britannian hallitus. (Lähde: AFP)

West Bromwich teki maalit, mutta jäi tasapeliin - Tottenham vei voiton Burnleysta korealaisvahvistuksen maalilla

Jalkapallon Englannin Valioliigan kahden ottelun maanantai avattiin sarjan tyvipään kohtaamisella, kun Brighton isännöi West Bromwichia. Voittajaa ei pelistä löytynyt ottelun päättyessä 1–1-tasapeliin.

Brighton pääsi johtoon avauspuoliajan loppuvaiheissa, kun WBA-puolustus sohlasi pallon omaan verkkoon. West Bromwich pääsi kuitenkin pisteeseen, kun hiljattain joukkueeseen siirtynyt hyökkääjä Karlan Grant osui 83. minuutilla. Kuudesta ottelustaan viisi pistettä koonnut Brighton on sarjassa 16:ntena ja kolme tasapeliä ja kolme tappiota pelannut WBA pykälän alempana.

Illan toisessa ottelussa Tottenhamin eteläkorealainen vahvistus Son Heung-Min vei joukkueensa voittoon Burnleysta 76. minuutilla tekemällään maalilla, joka jäi ottelun ainokaiseksi.

Bayer Leverkusen kaatoi Augsburgin 3-1

Saksan Bundesliigan maanantain myöhäisillan ottelussa Bayer Leverkusen päihitti Augsburgin maalein 3–1. Ottelussa kohtasivat molemmin puolin suomalaiset, sillä Leverkusenin maalia vahti suomalainen Lukas Hradecky ja Augsburgin puolella pelasi keskikenttäroolissa Fredrik Jensen, joka astui peliin mukaan vaihdossa 46. minuutilla.

Ainoa Hradeckyn vahtivuorolla perille päässyt Augsburgin maali syntyi 51. minuutilla, kun Daniel Caligiuri tavoitti syötön rankkarialueen sisällä ja laukoi matalan vedon oikean tolpan sisäpuolelle.

Bayer Leverkusenin maalintekijöitä oli kaksi kertaa perille ampunut Lucas Alario sekä jatkominuuteilla Moussa Diaby.