Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi sulkee kiinalaisyhtiöt pois 5g-verkkojensa rakentamisesta

Ruotsin posti- ja telehallitus PTS sulkee kiinalaiset verkkolaitevalmistajat Huawein ja ZTE :n pois maan 5g-verkkojen rakentamisesta. 5g-verkoille käytettävien taajuuksien huutokauppa alkaa marraskuussa. Tarjoajille on asetettu ehtoja, joiden tavoitteena on Ruotsin kansallisen turvallisuuden suojeleminen.

Ehdot on laadittu Ruotsin puolustusvoimien ja turvallisuuspoliisi Säpon arvioiden pohjalta. Lupaehdoissa kielletään kiinalaisyhtiöiden tuotteiden käyttö uusissa asennuksissa. Vanhoista laitteistoista tulee poistaa Huawein ja ZTE:n tuotteet vuoden 2025 alkuun mennessä.

– Kiina on yksi Ruotsin suurimpia turvallisuusuhista, toteaa Säpon päällikkö Klas Friberg.

Fribergin mukaan Kiina harjoittaa kybertiedustelua edistääkseen taloutensa kehitystä ja sotilaallista toimintakykyään.

– Tätä tehdään laajalla tiedustelulla ja teknologian, tutkimus- ja kehitystiedon varastamisella. Tämä täytyy ottaa huomioon kun tulevia 5g-verkkoja rakennetaan. Me emme voi tehdä kompromisseja Ruotsin turvallisuudesta, Friberg sanoi.

Energia- ja digitalisointiministeri Anders Ygeman sanoo, että päätös sulkea kiinalaisyhtiöt pois 5g-verkoista perustuu vuodenvaihteessa voimaan tulleeseen lainsäädäntöön. Ygeman sanoo turvallisuusuhkien arvioinnin kuuluvan turvallisuusviranomaisille. Hän sanoo myös toivovansa, että Ruotsin linjaus ei aiheuta verkkolaitevalmistaja Ericssonille vaikeuksia Kiinan markkinoilla.

– Uskon ja toivon, että Ruotsin korkeat turvallisuusvaatimukset eivät heikennä yhteyksiämme Kiinaan. Kiina on ja tulee olemaan tärkeä kauppakumppani Ruotsille, hän sanoi.

Yhdysvallat ajaa Huaweita länsimaiden markkinoilta

Kiinalaisyhtiöistä erityisesti Huawei on nostettu tikun nokkaan monissa länsimaissa. Yhdysvallat katsoo, että Huaweilla on liian läheiset yhteydet Kiinan hallitukseen ja että yhtiön laitteita saatetaan käyttää vakoiluun. Huawei on kiistänyt syytökset. Yhdysvallat on sulkenut Huawein pois 5g-verkoistaan, ja saman päätöksen ovat tehneet myös sen läheiset liittolaiset Australia, Britannia, Japani ja Uusi-Seelanti.

Ruotsin 5g-taajuuksien huutokauppaan on hyväksytty neljä tarjoajaa. Mukana ovat Hi3G , Net4Mobility , jonka taustalla ovat Tele 2 ja Telenor , Telia sekä Teracom . Myynnissä olevat taajuudet riittävät kaikille neljälle.