Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymmenettuhannet mielenosoittajat marssivat jälleen Valko-Venäjällä, poliisi otti kiinni parisataa

Iso joukko mielenosoittajia oli jälleen sunnuntaina liikkeellä Minskissä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Valko-Venäjällä kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat jälleen sunnuntaina mielenosoitusmarsseille, joilla vastustettiin maata itsevaltiaan ottein hallitsevaa Aljaksandr Lukashenkaa.

Sisäministeriön tiedottajan mukaan poliisi otti kiinni yli 200 ihmistä, joista suurin osa pääkaupunki Minskissä.

Mielenosoittajat olivat liikkeellä siitäkin huolimatta, että viranomaiset olivat uhanneet käyttää tarvittaessa aseita.

Mielenosoituksessa mukana ollut nainen sanoi, ettei pelännyt viranomaisten uhkausta aseiden käytöstä.

– Meillä ei ole tietä takaisin. Jos he alkavat ampua, kaduille tulee vielä enemmän ihmisiä, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Ennen sunnuntain mielenosoitusta opposition johtohahmoihin kuuluva Svjatlana Tsihanouskaja kehotti valkovenäläisiä toimimaan edelleen vaatimustensa puolesta.

– Me lopetamme vasta, kun poliittiset vangit pääsevät vapaaksi, kun poliisi alkaa puolustaa kansaa, kun laillisuusperiaate ja rehelliset vaalit palaavat Valko-Venäjälle, Tsihanouskaja sanoi.

Oppositio uhannut yleislakolla, jos Lukashenka ei eroa

Maanantaina Valko-Venäjän hallinto kertoi, että poliiseille on annettu lupa tarvittaessa käyttää aseita mielenosoittajia vastaan.

Perjantaina sisäministeriön puolesta puhunut Nikolai Karpenkov sanoi, että aseita käytettäisiin vastusteleviin mielenosoittajiin "humaanisti" ja valikoivasti.

AFP:lle puhunut Lukashenkaa kritisoiva Dmitri Malets uskoo asepuheiden olevan vain uhkailua. Hän huomautti poliisin käyttäneen tuliaseita mielenosoituksissa aiemminkin.

– Mutta kun he silloin ampuivat, he eivät antaneet mitään varoituksia, hän sanoo.

Lauantaina Minskissä nähtiin useita satoja ihmisiä mieltään osoittamassa, ja heitä pidätettiin tusinoittain, sanoo ihmisoikeusjärjestö Vjasna.

Oppositio ilmoitti tiistaina, että jos maata itsevaltiaan ottein hallitseva Lukashenka ei eroa 25. lokakuuta mennessä, maassa alkaa seuraavana päivänä yleislakko.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut