Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Aarniosta aiempia puheitaan pyörtänyt "Saara" sanoi oikeussalissa, että hänen kertomuksiaan oli väännelty

Jari Aarnion läheisesti tuntenut "Saara" selitti perjantaina Vuosaaren palkkamurhaoikeudenkäynnissä, miksi muutti muutama kuukausi sitten kertomustaan Aarnion roolista tapahtumissa. Syyttäjän todistajana kuultu nainen sanoi, että hänen puheitaan oli "väännelty" esitutkinnassa.

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Aarniota ja entistä jengipomoa Keijo Vilhusta syytetään murhasta toisessa oikeudenkäynnissä, joka palkkamurhasta on järjestetty. Syyttäjien mukaan Aarnio ei pyrkinyt estämään palkkamurhaa, vaikka hänellä oli etukäteen tarkkaa tietoa siitä. Vilhusen syytetään osallistuneen palkkamurhan järjestelyihin.

Murha tapahtui lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa asunnossa, jossa Saara oli päävuokralainen, mutta ei asunut tapahtuma-aikaan. Aiemmissa poliisikuulusteluissa vuodesta 2013 lähtien Saara oli kertonut muun muassa, että Aarniolla oli asunnon avaimet ja että idea asunnon jälleenvuokraamiseen Vilhuselle tuli Aarniolta. Loppukesästä tehdyissä lisäkuulusteluissa nainen kuitenkin perui kaikki kohdat, joiden mukaan Aarnio olisi liittynyt tapahtumiin.

Naisen mukaan syyttäjä ja poliisi olivat aiemmissa kuulusteluissa ohjanneet häntä vastaamaan tietyllä tavalla.

– Minusta ne (vastaukset) on väännetty. Jos kerroin Aarniolle jonkin asian, se on esitutkintaan vääntynyt niin, että Aarnio käski minua (tekemään jotain), Saara sanoi salissa.

"On ollut enemmän aikaa ajatella asioita"

Syyttäjät ottivat esille, että nainen oli kertonut asioista vuosien varrella tehdyissä kuulusteluissa hyvin yksityiskohtaisesti ja samoin tavoin kuulustelusta toiseen.

– Olette vuosina 2013, 2016 ja 2018 kertoneet asioista täysin johdonmukaisesti -- miten teidän tämänpäiväinen kertomuksenne voisi olla totta, syyttäjä Perttu Könönen kysyi.

Syyttäjät ottivat esiin myös sen, että Saara oli kertonut asioista vuosien aikana samaan tapaan vapaaehtoisesti myös Helsingin Sanomien toimittajalle.

– Niin no, en muista tuosta mitään, nainen sanoi ja lisäsi, ettei "antaisi paljoa painoarvoa sille, mitä kerroin (toimittajalle)".

Saara perusteli muuttuneita vastauksiaan myös sillä, että nyt hänellä oli "ollut aikaa ajatella näitä asioita enemmän". Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kysyi, milloin Saara teki päätöksen tarinansa muuttamisesta.

– Tämän vuoden maaliskuussa -- ajattelin, että koko Aarnio-tutkinta ei päde enää -- ajattelin että on pakko kertoa totuus, on jotain tosi hämärää Aarnio-vyyhdissä ja KRP:n (keskusrikospoliisin) toiminnassa, nainen sanoi.

Leppiniemi kysyi myös, oliko joku ollut yhteydessä Saaraan kertomusten muuttamisesta.

– Ei kun se oli minun oma päätös, hän vastasi.

Oikeudessa Saara kertoi tunteneensa Aarnion vuodet 1997–2011 ja olleensa tähän yhteydessä melkein päivittäin.

– Aarnio halusi aina auttaa minua kaikissa asioissa, hän sanoi.

Murhasta sittemmin tuomittu päätyi asumaan asuntoon

Aarnio ja Vilhunen on tuomittu rikoskumppaneina niin sanotussa huumetynnyrijutussa. Myös miesten murhasyytteet linkittyvät läheisesti toisiinsa, koska Vilhunen sanoo olleensa se, joka kertoi murhahankkeesta etukäteen Aarniolle. Vilhunen oli tapahtuma-aikaan huumepoliisin tietolähde.

Oikeudessa kuultiin todistajana myös kansanedustaja Kari Tolvasta (kok.), joka oli tapahtuma-aikaan Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtaja. Tolvanen sanoi tienneensä, että Vilhunen oli poliisin tietolähde ja että tähän viitattiin nimellä "Äijä".

Sen jälkeen kun Saara oli vuokrannut asuntonsa Vilhuselle, tämä antoi sen edelleen Jani Leinoselle. Leinonen tuomittiin kolmen muun syytetyn kanssa palkkamurhasta ensimmäisessä veriteosta järjestetyssä oikeudenkäynnissä.

Oikeus katsoi, että Leinonen, uhrin lapsuudenystävä Janne Raninen sekä pitkän linjan rikollinen Raimo Andersson murhasivat rikollispiireissä vaikuttaneen ruotsalais-turkkilaisen Volkan Ünsalin baari-illan jatkoilla Saaran asunnossa. Yllytyksestä murhaan tuomittiin ruotsalainen Leopoldo Gonzalez Carmona.

Taustalla Arlandan arvokuljetusryöstö vuonna 2002

Uhrin ruumista ei ole tänä päivänäkään löytynyt. Tapauksen tutkinta aloitettiin uudelleen vuonna 2015, kun Leinonen otti yhteyttä poliisiin ja sanoi, että Vilhunen liittyi veritekoon.

Vilhusen mukaan murhasta aiemmin tuomitut tekivät hänestä väärän ilmiannon kostoksi siitä, että hän teki yhteistyötä Aarnion kanssa ja toimi poliisin tietolähteenä.

Aarnio kiistää, että olisi saanut Vilhuselta etukäteen tietoa henkirikoksesta. Aarnion mukaan asiasta oli liikkeellä korkeintaan "yleistä huhun tasoista tietoa".

Aiemmin annetun hovioikeuden tuomion mukaan Volkan Ünsalin murhan motiivi liittyi Arlandan arvokuljetusryöstöön. Aseistautuneet miehet hyökkäsivät vuonna 2002 Tukholman lentokentälle, kun arvokuljetuksen säkkejä oltiin siirtämässä SAS:n koneesta vartiointiliikkeen pakettiautoon.

Ryöstäjät saivat säkit haltuunsa uhkaamalla vartijoita automaattiaseella. 44 miljoonan kruunun arvoinen ryöstösaalis katosi jäljettömiin.

Leopoldo Gonzalez Carmona tunnusti vuonna 2017 ruotsalaisen ETC-lehden haastattelussa olleensa Arlandan ryöstön suunnittelija. Rikos on jo vanhentunut.

Volkan Ünsalin isä on kertonut Ünsalin vieneen yli kaksi miljoonaa kruunua Carmonan kätkemästä ryöstösaaliista ja häipyneen Turkkiin. Ünsal myös kertoi ryöstöstä poliisille ja pääsi todistajansuojeluohjelmaan, josta hän irrottautui ennen murhaa.