Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltalaismediat: Korkein oikeus antaa Trumpin hallinnon lopettaa väestönlaskennan ennen aikojaan – laskennan keskeyttämisen uskotaan johtavan epätarkkoihin tilastoihin

Yhdysvaltain korkein oikeus on antanut presidentti Donald Trumpin hallinnolle luvan keskeyttää väestönlaskenta ennen aikojaan, maan mediat kertovat.

Yhdysvaltalaisen radioyhtiö NPR :n mukaan hallinto on perustellut tarvetta laskennan keskeyttämiselle sillä, että tuloksista ehdittäisiin raportoida presidentille ennen vuoden lopussa häämöttävää takarajaa.

New York Times -lehti (NYT) kertoo, että laskennan keskeyttämisen uskotaan johtavan epätarkkoihin tilastoihin. Lisäksi republikaanihallinnon on arvioitu pyrkivän vähentämään demokraattien kannattajien äänten painoarvoa. Lehti kuvaili päätöksen olevan merkittävä voitto Trumpin hallinnolle.

NYT:n mukaan liberaalituomari Sonia Sotomayor esitti päätöksestä eriävän mielipiteen. Sotomayorin mukaan epätarkkaan väestönlaskentaan liittyvät haitat ovat sietämättömiä, mutta ne eivät ole väistämättömiä.

Uutiskanava CNN :n mukaan muut tuomarit eivät jättäneet päätöksestä eriäviä mielipiteitä.

Kymmenen vuoden välein järjestettävän väestönlaskennan tuloksilla on suuri merkitys. Niiden perusteella päätetään muun muassa, kuinka monta edustajaa kukin osavaltio saa edustajainhuoneeseen ja kuinka monta valitsijamiestä kullakin osavaltiolla on presidentinvaaleissa.

Laskennan tuloksella on vaikutusta myös valtion rahoituksen jakamiseen osavaltioille ja paikallisyhteisöille. Väestönlaskenta voi ratkaista esimerkiksi, mihin rakennetaan uusi koulu tai sairaala.

Trump haluaa päättää, ketkä otetaan huomioon laskennassa

Mikäli maan väestönlaskentavirastosta vastaava yhdysvaltain kauppaministeri saisi esiteltyä tulokset hallinnolle ennen joulukuun lopun määräaikaa, voisi Trump pyrkiä vaikuttamaan siihen, miten tuloksia tulkitaan, vaikkei häntä valittaisi jatkokaudelle, kertoo NPR.

Trump on halunnut muun muassa jättää maassa luvatta olevat siirtolaiset laskennan ulkopuolelle. Presidentti perääntyi viime vuoden lopulla kiistellystä vaatimuksestaan lisätä kansalaisuuskysymys maan väestönlaskentalomakkeeseen. Hän kuitenkin tuolloin julisti, ettei hallinto aio luopua tavoitteestaan määritellä Yhdysvaltain väestön kansalaisuustilannetta.

Jos siirtolaiset jättävät vastaamatta kyselyyn tai heidät muusta syystä jätettäisiin tulosten ulkopuolelle, voisi tämä vääristää tuloksia republikaanien eduksi, NYT kertoo.

Virkamiehet eivät ole uskoneet määräajan saavuttamiseen

CNN kertoo kauppaministeri Wilbur Rossin ohjeistaneen heinäkuun lopulla ja elokuun alussa väestönlaskentaviranomaisia tekemään suunnitelman laskennan tiivistämiseksi. Hän toivoi virkamiehiltä ehdotuksia siitä, miten ovelta ovelle tehtävää väestönlaskentaa voitaisiin typistää ja numeroiden käsittelyä lyhentää, jotta määräaika voitaisiin saavuttaa.

Virkamiehet varoittivat uutiskanavan näkemien sisäisten sähköpostien mukaan, että ehdotetun myötä tuloksissa voisi olla kohtalokkaita virheitä ja tilastojen arvioitiin tahriutuvan, kun niiden koettaisiin olevan "poliittisesti peukaloituja".

Yhdessä sähköpostissa Ross kysyi erikseen, voitaisiinko aikataulua typistää niin, että tilastot saataisiin aikaan Trumpin presidenttikauden aikana.

NPR:n mukaan väestönlaskentaviraston virkamiehet ovat varoitelleet jo toukokuusta lähtien, ettei tuloksia saataisi raportoitua määräaikaan mennessä koronaviruspandemian vuoksi.

Hallinto veivannut aikataulun kanssa

Aiemmin liittovaltion tuomari käski CNN :n mukaan hallintoa jatkamaan laskemista lokakuun loppuun saakka. Laskenta oli ajateltu opettaa jo lokakuun 5. päivänä.

Hallinto on antanut useita ehdotuksia väestönlaskennan ja sen tulosten toimittamisen aikataulusta, kertoo NYT. Huhtikuussa koronapandemia keskeytti viraston työnteon. Tuolloin hallinto sanoi, että laskenta suoritetaan lokakuun loppuun mennessä ja tulokset annetaan ensi vuoden huhtikuussa, laissa määrätyn joulukuun määräajan sijaan.

Tämän jälkeen Valkoinen talo kuitenkin pyörsi päätöksensä elokuussa ja vaati, että työt kentällä saataisiin päätökseen syyskuun lopussa ja tulokset toimitettaisiin joulukuun 31. päivänä.

NPR:n julkaiseman korkeimman oikeuden päätöksen mukaan tuomioistuin ihmetteleekin, miksi hallinto on nyt kokenut, että määräaika olisi saavutettavissa aiemman aikataulun mukaisesti, mutta ei liittovaltion tuomarin antaman tuoreen määräyksen puitteissa.