Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies ja nainen pitivät kymmeniä eläimiä kurjissa oloissa vuosien ajan, tuomittiin ehdolliseen vankeuteen – tarhoissa oli runsaasti ulostetta ja juomavesi oli likaista

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina ehdollisiin vankeusrangaistuksiin miehen ja naisen, jotka pitivät kymmeniä eläimiä likaisissa, pimeissä ja muuten puutteellisissa oloissa.

Miehellä ja naisella oli pidettävänään yhteensä 72 eläintä, muun muassa 20 koiraa ja 26 kania. Lisäksi joukossa oli kanoja, kukkoja, ankkoja, kissoja, vuohi sekä sepelkyyhky.

Syytteet koskivat yli kolmen vuoden ajanjaksoa keväästä 2014 kesään 2017. Tuona aikana miehen ja naisen luona tehtiin eläinsuojelutarkastuksia ja he saivat määräyksiä parantaa eläintensä elinoloja. Niistä huolimatta kaksikko vain hankki lisää eläimiä.

Eläinsuojelutarkastuksissa havaittiin muun muassa, että piha-alueella oli teräväreunaista peltiä ja muuta rojua, joihin koirat sekä irrallaan olleet ankat ja kanit saattoivat loukata itseään. Koiratarhoissa oli runsaasti ulostetta, juomavesi oli likaista ja koirat oli kytketty kiinni ketjuilla, jotka saattoivat kiertyä puiden ympäri.

Myös muiden eläinten juomavesi oli ulosteista ja häkit tai aitaukset likaisia. Vuohen karsina oli pimeässä varastossa kanahäkin alapuolella niin, että kanojen uloste valui vuohen selkään. Karsina oli pohjaltaan ulosteen ja virtsan peittämä, eikä vuohen sorkkia ollut leikattu. Niissä oli mätää ja likaa.

Vuoden eläintenpitokielto ja nykyiset eläimet valtiolle

Oikeus katsoi, että miehen ja naisen menettelystä oli koitunut kaikille eläimille kärsimystä. Esimerkiksi osa koirista oli eritoten talviaikaan olosuhteissa, jossa ne kokivat vilua, kylmyyttä ja märkyyttä, oikeus kertoi tuomiossaan.

Oikeuden mukaan miehen ja naisen tarkoitusperät eläinten pitämiselle olivat kuitenkin sinänsä hyvät ja heillä oli tarkoitus pyrkiä hoitamaan eläimiään hyvin. Toisaalta esimerkiksi koiratarhojen oloissa oli puutteita jo vuonna 2014, eli jo silloin eläinten määrä ylitti sen, mistä he pystyivät kunnolla huolehtimaan, oikeus huomioi.

Silti sen jälkeen kaksikko hankki lisää eläimiä ja olosuhteet pahenivat entisestään. Oikeuden mukaan syytettyjen täytyi ymmärtää, että heidän menettelystään koituu eläimille kärsimystä. Näillä perusteilla oikeus katsoi heidän toimineen tahallisesti ja syyllistyneen törkeään eläinsuojelurikokseen.

Oikeus tuomitsi molemmat kuuden kuukauden vankeuteen, joka voitiin määrätä ehdollisena. Lisäksi heidät määrättiin vuoden kestävään eläintenpitokieltoon sekä menettämään nykyiset eläimensä valtiolle.