Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

WWF:n livekamera vie seuraamaan järvilohien kutupuuhia – "Ihmiset eivät näe kaloja normaalielämässään muuten kuin lautasellaan"

Viimevuotinen lähetys keräsi lähes 200 000 katselukertaa. /WWF Luontolive handout/WWF Luontolive / LEHTIKUVA

Anne Salomäki / STT

Ympäristöjärjestö WWF:n kalakamera päästää katsojat kurkkimaan äärimmäisen uhanalaiseksi luokitellun järvilohen kutua. Kaloja seurataan Hiitolanjoelle, jonne Suomen ainoat luonnonvaraiset järvilohet nousevat.

Järjestö ennakoi, että vedenalaiskamerassa tullaan näkemään Venäjän Laatokalta saapuneita järvilohia ja taimenia. Kutuvaellus katkeaa Suomen puolella alimpaan vesivoimalaan eli Kangaskoskeen.

Molemmat lajit ovat uhanalaisia, koska ne eivät jokien patoamisen takia pääse lisääntymisalueilleen.

– Kalat ovat päässeet uhanalaistumaan osin siksi, että ihmiset eivät näe niitä normaalielämässään muuten kuin lautasellaan. Siksi kalojen kohtaamat uhat pysyvät pääosalle kansaa etäisinä, WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen järjestön tiedotteessa.

Hiitolanjoella alkaa ensi vuonna kolmen vesivoimapadon purkaminen, ja laajoja lisääntymisalueita aletaan palauttaa.

Viime vuoden työ tuotti tulosta

Viime vuonna samassa paikassa kuvattu lähetys keräsi WWF:n mukaan lähes 200 000 katselukertaa. Tuolloin veden alta bongattiin järvilohien lisäksi muita kalalajeja sekä esimerkiksi saukko.

WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen kertoo tiedotteessa, että viime vuonna ennen kameran asentamista muun muassa lohikalojen kutusoraikkoja pöyhittiin kuntoon. Tänä vuonna pieniä lohia näkyi enemmän, mitä hän pitää merkkinä siitä, että työ on tuottanut tulosta.

Kalakamera on osa WWF:n Luontolive-palvelua. Luontolivessä voi parhaillaan seurata myös elämää lintukosteikolla.

Kalakamera on osa Vauhtia vaellukseen -hanketta. Lähes puolen miljoonan euron hanketta rahoittaa Euroopan meri- ja kalatalousrahasto ja sen omarahoitusosuuden mahdollistaa Lassi Leppinen Säätiön lahjoitus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut