Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin puolustusvoimat ei usko pääesikunnan huijarin aiheuttaneen vahinkoa

Ruotsin puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö Klas Eksell pitää "onnettomana" Dagens Nyheterin julkistamaa tapausta, jossa pääesikunnassa tärkeänä neuvonantajana työskennellyt mies oli valehdellut sotilasurastaan Britannian laivastossa.

– Puolustusvoimien on vaikea suojautua ihmisiltä, jotka valehtelevat, kenraalimajuri Eksell sanoo lehden haastattelussa .

Puolustusvoimat vapautti miehen tehtävästään sisäisen tarkastuksen päätteeksi jo keväällä. Ruotsin hallitukselle tapauksesta kerrottiin vasta elokuussa, kun Dagens Nyheter oli alkanut kysellä asiasta.

Eksellin mukaan miehen ansioluettelon perättömät tiedot muun muassa taistelukokemuksesta Persianlahden sodassa olisi pitänyt tarkistaa ennen hänen päästämistään käsiksi turvaluokiteltuun tietoon, mutta jostain syystä näin ei tehty. Syynä saattoi olla se, että mies palkattiin siviilitehtävään, jolloin sotilaskokemus ei ollut niin relevantti, kenraalimajuri sanoo.

Britanniassa samanniminen oikea lentäjä

Eksellin mukaan puolustusvoimilla ei ole syytä epäillä, että mies olisi aiheuttanut tietovuotoja tai muuta vahinkoa. Valehtelu on kuitenkin vakavaa, koska se voi altistaa asianomaisen esimerkiksi kiristämiselle, Eksell myöntää.

Dagens Nyheter kertoi myöhemmin tiistaina, että Britannian asevoimissa on helikopterilentäjänä toiminut mies, jolla on täsmälleen sama nimi kuin miehellä Ruotsissa. Oikea brittilentäjä kertoo DN:n haastattelussa , että hän olisi varmuudella tiennyt täyskaimastaan, jos tämän ansioluettelon väitteet työskentelystä helikopterilentäjänä Britannian laivastossa olisivat pitäneet paikkansa.

Alkuvuodesta Dagens Nyheter paljasti Ruotsin puolustusvoimissa väärillä taustatiedoilla muun muassa tiedusteluasioiden parissa työskennelleen ruotsalaisupseerin, joka oli ollut komennuksella myös Natossa.