Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääministeri Marin paheksuu ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä – Ylen mukaan Suomen rakennustyömailla on ollut satoja alipalkattuja ukrainalaisia

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vaatii tehokkaampaa puuttumista ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön. Marin kommentoi Twitterissä Ylen uutista laajasta ulkomaisten työntekijöiden riistosta rakennustyömailla. Marinin mukaan ihmiskauppaa, surkeita työoloja ja palkatonta työtä esiintyy todennäköisesti muillakin aloilla.

Ylen selvityksen mukaan Suomen rakennuksilla on työskennellyt laittomasti jopa satoja ukrainalaisia. Työntekijöille ei ole maksettu heille kuuluvia palkkoja, ja osa on asunut ala-arvoisissa oloissa.

– Kaikki välineet tällaisen riistotalouden lopettamiseksi on etsittävä ja käytettävä. Alipalkkauksen kriminalisointi, järjestöjen ryhmäkanneoikeus sekä työsuojeluviranomaisten toimivaltuuksien laajentaminen ja resurssien vahvistaminen ovat työkaluja, joita on otettava käyttöön, Marin kirjoittaa.

Julkisuudessa on aiemmin kerrottu ulkomaisten työntekijöiden riistosta ja hyväksikäytössä muun muassa ravintola- ja siivousalalla sekä marjanpoiminnassa.

Samoilla linjoilla Marinin kanssa oli myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Kun emme voi luottaa siihen, että alihankintaketjuissa huolehditaan muun muassa työnantajavelvoitteista, niin tarvitsemme tilaajavastuulain uudistamisen ja yritysvastuulain säätämisen, Eloranta sanoi tviitissään .

Espoo ja Länsimetro lupaavat puuttua laiminlyönteihin

Ylen uutisessa viitattiin tapaukseen, jossa Länsimetron työmaalla Espoossa on ollut työvoimaa ilman ajantasaista työlupaa. Tapaus tuli ilmi aluehallintoviraston tarkastuksessa. Ylen mukaan metron jatkeen rakentamisessa on työskennellyt noin 50 ukrainalaista laittomasti, valtaosa Soukan aseman työmaalla.

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo totesi, että kaikenlainen harmaan talouden mukainen toiminta tai velvoitteiden laiminlyönti on ehdottoman kiellettyä Länsimetron ja kaupungin työmailla.

–  Havaittuihin laiminlyönteihin ja puutteisiin myös puututaan, Isotalo sanoi tiedotteessa.

Länsimetro-yhtiön toimitusjohtajan Ville Saksin mukaan systemaattinen tiedonkeruu ja seuranta ovat parantaneet viranomaisten kykyä torjua harmaata taloutta.

– Kaikkinainen harmaa talous on meidän työmaillamme ehdottomasti kiellettyä, Saksi sanoi.

Länsimetro on Espoon historian suurin rakennushanke. Metron jatkeen työmailla on 29 000 perehdytettyä työntekijää eri urakoissa. Sähköisten järjestelmien kautta valvonta ulottuu yli 700 yritykseen.