Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lehti: Ruotsin pääesikunnassa työskennellyt puhui puuta heinää sotilastaustastaan Britanniassa

Ruotsin puolustusvoimien pääesikunnassa keskeisessä asiantuntijatehtävässä työskennellyt mies on valehdellut taustoistaan, paljastaa Dagens Nyheter -lehti. Ansioluettelon mukaan miehellä oli takanaan pitkä sotilasura Britannian laivastossa ja muun muassa taistelukokemusta helikopteritehtävissä. Kuninkaallisen laivaston mukaan tiedot eivät pidä paikkaansa, DN kertoo.

Pääesikunta vahvistaa lehdelle, että kyseinen henkilö on vapautettu tehtävästään viime keväänä sisäisen tarkastuksen päätteeksi. Asiakirjojen mukaan hänelle maksettiin puolen vuoden palkka korvauksena irtisanomisesta.

Dagens Nyheterin tietojen mukaan siviilitehtävässä työskennellyt mies oli ainakin osan aikaa korkeimman turvaluokituksen piirissä. Pääesikunnan korkeiden johtajien neuvonantajana toimineen miehen tehtävänä oli muun muassa analysoida Ruotsin puolustuksen vahvuuksia ja heikkouksia.

Alkuvuodesta Dagens Nyheter paljasti Ruotsin puolustusvoimissa väärillä taustatiedoilla muun muassa tiedusteluasioiden parissa työskennelleen upseerin, joka oli ollut komennuksella myös Natossa.

Sanoo eronneensa henkilökohtaisista syistä

Nyt paljastunut mies oli muuttanut Ruotsiin 2000-luvun alussa, ja hänet oli palkattu ensin puolustusvoiminen FOI-tutkimuslaitokseen. Tuolloin hänen papereissaan puhuttiin vain insinööritaustaustasta ilmailuelektroniikan ja johtamisjärjestelmien parissa.

Muutamaa vuotta myöhemmin ansioluettelo alkaa kuitenkin täydentyä tiedoilla, joiden mukaan mies olisi toiminut taistelulentäjänä Britannian kuninkaallisessa laivastossa ja ylennyt komentajakapteenin sotilasarvoon.

Viime vuonna tekemässään Facebook-päivityksessä mies kertoi yksityiskohtaisia "tietoja" joutumisesta tulitaisteluun salaisessa tehtävässä Pohjois-Irlannissa sekä Irlannissa. Toisen päivityksen mukaan hänen helikopterinsa oli ammuttu alas Irakissa Persianlahden sodassa 1991, jolloin muut miehistön jäsenet olivat saaneet surmansa.

Viimeksi mainittuun päivitykseen liittyvä kuva oli kuitenkin levinnyt netissä jo paljon aiemmin ja esitti tiettävästi onnettomuuteen joutunutta amerikkalaista helikopteria Saudi-Arabiassa.

Mies sanoo DN:lle eronneensa henkilökohtaisista syistä eikä taustaansa liittyvien epäselvyyksien takia. Hänen mukaansa Ruotsin puolustusvoimat oli tehnyt hänestä useita turvallisuusselvityksiä eikä niissä ollut havaittu mitään epäilyttävää.