Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kuituyhtiö Ahlstrom-Munksjö ostetaan pois pörssistä – Ahlströmin perheen sijoitusyhtiö ja kumppanit maksavat osakkeesta 24 prosentin lisähinnan

Ahlström Capital eli Ahlströmin perheen sijoitusyhtiö kumppaneineen on tehnyt ostotarjouksen kuitutuotevalmistaja Ahlstrom-Munksjön osakkeista. Mukana tarjouksessa ovat sijoitusyhtiöt Bain Capital , Viknum ja Belgrano Inversiones .

Tarjottu hinta on 18,10 euroa osakkeelta, mikä on 24 prosenttia enemmän kuin keskiviikon päätöskurssi. Helsingin pörssin avautuessa kurssi nousi nopeasti lähes tarjoushinnan tasolle.

Kaupan myötä amerikkalaisesta Bain Capitalista tulisi 55 prosentilla Ahlstrom-Munksjön enemmistöomistaja Ahlström Capitalin rinnalle.

Ahlström Capitalin toimitusjohtaja Lasse Heinonen kertoi tiedotustilaisuudessa, että yhtiö poistuisi pörssistä ensi vuoden toisella neljänneksellä.

Heinosen mukaan sijoitusyhtiössä katsotaan, että Ahlstrom-Munksjön kehittäminen on helpompaa yksityisessä omistuksessa.

Ostotarjouksella on vankka enemmistö takanaan. Ahlström Capitalilla on nyt vajaat 19 prosenttia Ahlstrom-Munksjön osakkeista ja Viknumilla reilut 12 prosenttia. Lisäksi Ahlströmin perheen jäsenillä on yhtiöstä 36 prosenttia. Suuria osakkaita ovat myös eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen , jotka ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä ostotarjouksen.

Amerikkalaisen Bain Capitalin toimitusjohtaja Ivano Sessa sanoi, että yhtiöllä on pitkä kokemus menestyksekkäistä kumppanuuksista perheomisteisten yhtiöiden kanssa. Yhtiö on jo aiemmin sijoittanut kuitupohjaisia materiaaleja tuottaviin yrityksiin.

Pitkän linjan perheyhtiön pörssitaival jäi lyhyeksi

Ahlström-Munksjön toimitusjohtaja Hans Sohlström hehkutti ostotarjousta todeten, että se luo mahdollisuuden kehittää yhtiö hyvästä loistavaksi.

– Ostotarjouksella voimme nopeuttaa tätä kehitystä, hän sanoi.

Ahlström Capitalin hallituksen puheenjohtaja Kari Kauniskangas sanoi, että useiden eri vaihtoehtojen tutkimisen jälkeen todettiin, että Ahlstrom-Munksjön kehittämisen kannalta yhtiön ostaminen pois pörssistä on paras ratkaisu.

Ahlström Capitalin suurin osakkeenomistaja on Antti Ahlström Perilliset -yhtiö. Sen hallituksen puheenjohtajan Johannes Gullichsenin mukaan kaupan myötä Ahlströmin perhe pysyy syvästi sitoutuneena teollisiin juuriinsa.

– Uskomme, että ehdotettu järjestely on oikea askel yhtiön menestyksen mahdollistamiseksi seuraavallekin 170 vuodelle, Gullichsen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ahlstrom-Munksjö juontaa juurensa Ahlströmin suvun perheyhtiöön, joka aloitti toimintansa 1800-luvun puolivälissä Noormarkussa. Yhtiö listautui Helsingin pörssiin vuonna 2006. Vuonna 2016 yhtiö kertoi yhdistymisestä ruotsalaisen Munksjön kanssa, joka oli vuonna 2012 ostanut siltä erikoispaperiyksikön.

Monenlaisia kuitutuotteita valmistavan Ahlstrom-Munksjön liikevaihto oli viime vuonna vajaat kolme miljardia euroa vuodessa, ja sillä on palkkalistoillaan noin 8 000 henkilöä.

Koditon raha etsii sijoituskohteita

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen arvioi, että Ahlstrom-Munksjön ostotarjous kertoo siitä, että yhtiön omistajat arvioivat sen arvon suuremmaksi kuin mitä se on pörssissä ollut. Lisäksi hyville sijoituskohteille on kysyntää.

– Liikkeellä on nyt paljon rahaa, jolle haetaan sijoituskohteita, Suominen sanoi STT:lle.

Kun talous ja markkinat eivät kasva, pitää kasvua hakea kasvattamalla markkinaosuutta. Pörssistä löytyy ostettavaa helpommin kuin sen ulkopuolelta. Ahlstrom-Munksjön ostotarjouksen jälkeen odotettavissa on uusi spekulaatio siitä, mikä listattu yhtiö voisi olla kohteena seuraavana.

Helsingin pörssistä on ollut useita pois lähteneitä yhtiöitä viime aikoina. Parhaillaan kohteena on venttiiliyhtiö Neles , jonka omistuksesta kilpailevat ostotarjouksen tehnyt Alfa Laval sekä Valmet , joka on kasvattanut omistustaan yli 25 prosentin.

Toisaalta uusiakin pörssitulokkaita löytyy. Suominen mainitsee menestystarinana lemmikkieläintuotteita myyvän Musti Groupin , joka pyörittää Musti ja Mirri -ketjua.

- - - -

Korjattu aiempaa sekä lisäksi täydennetty kello 12.28: Po. Belgrano Inversiones (aiemmin loppuosassa lyöntivirhe), lisäksi Ahlstrom-Munksjön alkuosasta poistettu ö:n pisteet.