Sisäministeri Ohisalo: EU:n maahanmuuttopaketin vaikein kysymys toimivan vastuunjaon luominen

Suomella ei ole vielä kantaa EU-komission tuoreen maahanmuuttopaketin yksityiskohtiin, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

– Kantoja muodostetaan lähiviikkoina, ja lopulta suuri valiokunta käsittelee Suomen kannan, hän sanoi toimittajille puhelimitse keskiviikkoiltana.

Paketin tarkoituksena on hänen mukaansa löytää ennen kaikkea pysyviä ratkaisuja ja uusi suunta Euroopan unionin turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikalle. Merkittävimpiä ja vaikeimpia kysymyksiä on toimiva vastuunjako, hän arvioi.

– Keskeisin kysymys, mikä nousee, on näistä sitten tämä vastuunjaon solidaarisuuden kysymys, eli joko jäsenvaltio vastaanottaa sisäisiä siirtoja tai sitten jäsenvaltio osallistuu muiden maiden palautustoiminnan tukemiseen. Tässä toki on myös se näkökulma, että jos palautukset eivät vedä, tähän jäsenvaltioon sitten siirretään nämä henkilöt, hän kommentoi toimittajille puhelimitse.

Kaikki palautuspäätöksen saaneista eivät lähde Euroopasta, minkä vuoksi komission uusi paketti painottaa yhteistyön merkitystä palautusten toteuttamisessa.

Ohisalo pitää "raikkaana ja kiinnostavana" ajatusta siitä, että solidaarisuutta voisi esittää turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen lisäksi palautuksissa avustamalla.

Palautukset takkuavat

Myös Suomessa palautusprosessit takkuavat.

– Keskeinen kysymys on se, että vaikka Suomi tekisi mitä tahansa, ei ole aina Suomesta kiinni, että palautukset eivät välttämättä vedä, Ohisalo kuvailee.

Syitä voivat olla muun muassa se, että palautussopimuksia ei ole tiettyjen vastaanottajamaiden kanssa lainkaan saatu tai sitten ne ovat epämääräisiä eivätkä välttämättä edes kirjallisia sopimuksia ja sitoumuksia.

Koronapandemia on vaikeuttanut tilannetta omalta osaltaan.

– Korona on aiheuttanut sen, että poliiseja ei ole voitu hyödyntää siinä, että poliisit olisivat mukana palautusmatkoilla, hän kertoo.

Suomi mukana "rakentavana kumppanina"

EU:n ulkorajavaltiona Suomelle on Ohisalon mukaan aivan keskeistä, että maahanmuuttokysymyksissä toimitaan eurooppalaisittain yhdessä. Kuten hallitusohjelmaankin on kirjattu, Suomi haluaa Ohisalon mukaan olla rakentavana kumppanina löytämässä eurooppalaista ratkaisua.

Suomi on sitoutunut siihen, että kaikessa toiminnassa on kunnioitettava kansainvälisen oikeuden velvoitteita sekä perus- ja ihmisoikeuksia.

– Uskon, että hallituksen kanta saadaan hyväksi, ja se lähtee Euroopan tasolle niin, että Suomi on valmis yhteistyöhön monesta.

Hän myöntää, että kaikkien jäsenmaiden mukaan saaminen tulee olemaan haastavaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut