Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Aliravitun vuohen selkään valui kanojen ulostetta – miehelle ja naiselle vaaditaan ehdollista vankeutta törkeästä eläinsuojelurikoksesta

Pohjanmaan käräjäoikeudessa miehelle ja naiselle vaaditaan ehdollista vankeutta törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Syyttäjä vaatii myös, että heidät määrätään kaikkia eläimiä koskevaan eläintenpitokieltoon ja menettämään valtiolle eläimensä.

Miehellä ja naisella on ollut pidettävänään yhteensä 72 eläintä, muun muassa 20 koiraa ja 26 kania. Lisäksi joukossa on ollut kanoja, kukkoja, ankkoja, kissoja, vuohi sekä sepelkyyhky.

Rikosepäily koskee yli kolmen vuoden ajanjaksoa keväästä 2014 kesään 2017. Syyttäjä toteaa, että laiminlyönnit ovat olleet pitkäaikaisia ja toistuvia eläinlääkärin antamista useista määräyksistä huolimatta. Mies ja nainen ovat syyttäjän mukaan tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta kohdelleet eläimiä julmasti tai tarpeetonta kärsimystä aiheuttaen.

Eläinsuojelutarkastuksessa vuonna 2014 huomattiin, että aitauksissa ja pihamaalla oli erilaista irtorojua. Koirat, lampaat ja kanit saattoivat liikkua alueella ja näin loukkaantua. Koirien aitauksessa ja koppien edustalla oli runsaasti ulostetta.

Seuraavana vuonna havaittiin edelleen teräväreunaista rojua. Uudessa koiratarhassa koirille oli vain katos, ei koppeja, ja makuualustana oli märkiä olkia. Juomavesiastia oli tammikuisessa tarkastuksessa jäässä, ja tarhassa oli runsaasti ulostetta. Ankkojen karsinassa ei ollut vettä.

Eläimiä pimeissä tiloissa, koirilla liian pieniä kulkuaukkoja

Heinäkuussa 2017 tarkastuksessa havaittiin jälleen vaarallista irtorojua. Koiratarhat olivat ulosteisia, yhdessä tarhassa ei ollut juomavettä ja muissakin juomakuppeja puuttui tai vesi oli likaista. Koirien ulkoilutus oli satunnaista. Koirankopit olivat lämmittämättömiä, osassa kopeista ei ollut lämpöeristystä, eikä kaikilla koirilla ollut koppia ollenkaan.

– Osalla koirista kopin kulkuaukko oli liian pieni suhteessa koiran kokoon. Osa koirista oli ympärivuotiseen ulkonapitoon soveltumattomia, haastehakemuksessa sanotaan.

Puutteita ja ongelmia oli myös kanien ja kanojen tilanteessa. Häkeissä oli reikiä ja teräviä piikkejä, ja pesäkoppeja ja kuiviketta oli liian vähän. Kanien ruokakupeissa oli ulostetta ja vesikipot olivat likaisia. Kanojen juomavesi oli ulosteista, ja kanoja oli sijoitettu pimeään tilaan, haastehakemuksessa sanotaan.

Vuohi todettiin tarkastuksessa aliravituksi, ja sen sorkassa oli halkeama ja mahdollinen tulehdus. Vuohen karsina oli pimeässä varastossa kanahäkin alapuolella niin, että kanojen uloste valui vuohen selkään. Vuohella ei ollut kuivaa makuupaikkaa. Lattialta tarjottu rehu oli tallaantunut likaiseksi.

Myös ankat olivat pimeässä tilassa, ja juomavesi oli likaista.

Syytetyt ovat lisäksi syyttäjän mukaan pitäneet laittomasti elätettävänään luonnonvaraista eläintä, sepelkyyhkyä.

– Kyyhkyllä ei ole ollut pyrstöä, ja sen siipisulat ovat olleet rikkonaiset.

Haastehakemuksesta ilmenee, että ainakin osa eläimistä on lopetettu.

Syytettyjen vastauksesta ilmenee, että he kiistävät syytteen kaikilta osiltaan.