Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Syyttäjä: Mies piti vähintään sataa nautaa rakennuksessa, jossa oli riittävästi tilaa 20 eläimelle

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään neljän kuukauden vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä ehdollisena, sekä oheissakkoa. Lisäksi syyttäjä vaatii miehelle vähintään vuoden mittaista tuotantoeläimiä koskevaa eläintenpitokieltoa. MINNA RAITAVUO / LEHTIKUVA

Johanna Latvala / STT

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii nautoja omistaneelle miehelle vankeusrangaistusta törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Syyttäjän mukaan mies jätti eläimet vaille tarpeellista hoitoa ja ravintoa.

– Rikoksen kohteena on ollut huomattavan suuri määrä eläimiä, eli vähintään 100 nautaa, joka tekee rikoksesta törkeän, syyttäjä toteaa.

Haastehakemuksessa kerrotaan muun muassa eläinlääkärin tarkastuksesta loppuvuonna 2015. Eläinlääkäri oli todennut tuolloin, että mies piti vähintään sataa nautaa rakennuksessa, jossa oli tilaa ja kuiviketta vain 20 naudalle.

Syyttäjän mukaan mies ei huolehtinut siitäkään, että naudat saisivat riittävästi niille sopivaa ravintoa, juotavaa ja muuta hoitoa. Samassa tarkastuksessa eläinlääkäri totesi, ettei syytetty voinut tarkastaa kaikkien nautojensa hyvinvointia päivittäin, koska suuri osa eläimistä oli villiintynyt.

Myös aitauksessa ja nautojen suojarakennuksissa oli puutteita. Eläinlääkärin mukaan nautojen aitaus ei estänyt eläimiä karkaamasta ja osa niistä olikin karannut, ilmenee haastehakemuksesta. Kaikki naudat eivät päässeet suojautumaan erilaisilta sääolosuhteilta, koska kahdessa suojarakennuksessa ja ladossa ei ollut niille tarpeeksi tilaa.

Syyttäjän mukaan laiminlyönti johti naudan lopettamiseen

Myös syyskuussa 2018 tehdyllä tarkastuksella havaittiin, ettei eläinten pitopaikka täyttänyt vaatimuksia.

– Laidunalueella on runsaasti käytöstä poistettuja maataloustarvikkeita ja -koneita, paalausmuovia, metalliromua sekä muuta jätettä, mitä ei ole siivottu pois tai aidattu eläinten ulottuvilta, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan yksi miehen omistamista naudoista jouduttiin lopettamaan, koska mies ei ollut huolehtinut eläimen riittävästä hoidosta.

– Naudan oikean etujalan vuohisessa on todettu pitkäaikainen vaurio, todennäköisesti nivelrikko, joka on kivulias ja palautumaton muutos, mikä haittaa eläimen liikkumista ja aiheuttaa sille jatkavaa kipua ja kärsimystä, syyttäjä kertoo.

Haastehakemuksen mukaan rikos on tapahtunut loppuvuodesta 2015 loppuvuoteen 2018.

– Ottaen huomioon menettelyn pitkä kesto, laiminlyöntien laajuus ja useat korjauskehotukset, joita ei ole ainakaan kokonaisuudessaan noudatettu syytetylle asetetusta 40 000 euron uhkasakosta huolimatta ja syytetyn 30 vuoden pituinen kokemus eläinten hoidosta, teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään neljän kuukauden vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä ehdollisena, sekä oheissakkoa. Lisäksi syyttäjä vaatii miehelle vähintään vuoden mittaista tuotantoeläimiä koskevaa eläintenpitokieltoa. Haastehakemuksessa sanotaan, että kaikki miehen eläimet on lopetettu.

Syytetty kiistää syyllistyneensä rikokseen sekä sen, että nautojen hoitoa olisi laiminlyöty.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut