Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lesboksen siirtolaisia alettiin siirtää uuteen leiriin

Lesboksen saarella Kreikassa poliisi alkoi torstaina siirtää tuhansia siirtolaisia uuteen teltoista ja tilapäissuojista nopeasti kokoon kyhättyyn leiriin.

Morian vastaanottokeskus Lesboksella paloi runsas viikko sitten, minkä jälkeen yli 12 000 ihmistä on viettänyt yönsä taivasalla tai tilapäissuojissa. Leirin polttamisesta epäiltynä on otettu kiinni kuusi nuorta afgaanimiestä, joista neljä tuotiin keskiviikkona Lesboksella oikeuden eteen.

Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestö kertoi torstaina poliisin estäneen järjestön tilapäisklinikan toiminnan siirto-operaation ajaksi.

Kreikkalaisviranomaisten mukaan leiriin oli viikon aikana vapaaehtoisesti siirtynyt liki 1 200 ihmistä. Valtaosa on kuitenkin kieltäytynyt palaamasta, koska pelkäävät sen hidastavan turvapaikkaprosessiaan ja pääsyään pois saarelta Kreikan mannermaalle tai muualle Eurooppaan.

YK:n pakolaisjärjestö on kehottanut Kreikkaa nopeuttamaan turvapaikkaprosessia Lesboksessa.

– Tarkoituksena ei voi olla, että ihmiset viipyvät loputtomiin Lesboksella. Prosessia pitää nopeuttaa niin, että ihmiset poistuvat vähitellen Ateenaan tai muualle mannermaahan, järjestön Kreikan johtaja Philippe Leclerc sanoi.

Kreikan viranomaisten mukaan puolet Lesboksen siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista lähtee jouluun mennessä ja loppujenkin pitäisi jättää saari ennen pääsiäistä.