Tietokantajätti Oracle teki tarjouksen TikTokista – Microsoft sai jo rukkaset

Kiinalaisomisteinen mobiilisovellus Tiktok on ollut kansainvälisen poliittisen väännön keskellä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltojen hallitus vahvistaa, että ohjelmistoyhtiö Oracle on tehnyt tarjouksen ostaakseen videosovellus TikTokin toiminnot Yhdysvalloissa kiinalaiselta ByteDancelta .

Valtiovarainministeri Steve Mnuchin sanoi CNBC -kanavalle saaneensa tarjouksen viikonloppuna ja että sen käsittelystä vastaa lautakunta, joka arvioi ulkomaisia yrityskauppoja kansallisen turvallisuuden kannalta.

Yhdysvallat on pitänyt sovellusta turvallisuusuhkana ja väittänyt Kiinan käyttävän sitä muun muassa teollisuusvakoiluun.

Microsoftin tarjous torjuttiin

Microsoft ilmoitti aiemmin, että ByteDance oli torjunut sen ostotarjouksen.

– ByteDance ilmoitti meille tänään, että se aio myydä Tiktokin Yhdysvaltain-toimintoja Microsoftille. Olemme varmoja, että ehdotuksemme olisi ollut hyvä paitsi Tiktokin käyttäjille, myös suojellut kansallisia turvallisuusintressejämme, Microsoft kommentoi tiedotteessaan.

Wall Street Journalin ja New York Timesin mukaan Oracle olisi voittanut tarjouskilvan. Yritys ei ole vahvistanut tietoa.

Kauppa vaatisi myös vielä muun muassa Valkoisen talon hyväksynnän.

Kiinalaisomisteinen mobiilisovellus Tiktok on ollut kansainvälisen poliittisen väännön keskellä. Yhdysvallat on pitänyt sovellusta uhkana kansalliselle turvallisuudelle ja väittänyt Kiinan käyttävän sitä muun muassa teollisuusvakoiluun, Yhdysvaltain liittovaltion työntekijöiden seurantaan ja kiristykseen.

Trump allekirjoitti elokuussa asetuksen, jonka mukaan ByteDancen tulee myydä Yhdysvaltain-toimintonsa amerikkalaiselle yritykselle. Muussa tapauksessa yhdysvaltalaisilta kielletään liiketoimet yrityksen kanssa.

Useiden medioiden mukaan takaraja myynnille on lähestymässä.

Tiktok vienyt asian oikeuteen

Tiktok on haastanut Trumpin toimeenpanomääräyksen oikeudessa. Se on kiistänyt Yhdysvaltain syytökset vakoilusta ja vakuuttanut, ettei se ole koskaan luovuttanut yhdysvaltalaista käyttäjädataansa Kiinan viranomaisille. Kiinan mukaan Trumpin linjauksissa on kyse poliittisesta ajojahdista. Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat kiristyneet ennätyskireiksi viime kuukausina.

Videoiden jakamiseen käytetty mobiilisovellus Tiktok on valtavan suosittu sovellus Yhdysvalloissa ja maailmalla erityisesti teini-ikäisten parissa. Sovellusta on ladattu yksin Yhdysvalloissa jo 175 miljoonaa kertaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut