Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syntymäpäiviään viettävä Lukashenko sai vastaansa kymmeniätuhansia mielenosoittajia – presidentti poseerasi kuvassa jälleen aseen kanssa

Valkovenäläiset kokoontuivat jo kolmantena sunnuntaina peräkkäin osoittamaan sankoin joukon mieltään itsevaltaista presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa vastaan.

Ihmisiä oli kokoontunut uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan pelkästään pääkaupunki Minskiin yli 100 000. Myös muissa kaupungeissa järjestettiin pienempiä, muutamien tuhansien ihmisten protesteja.

Paikalla oli myös runsaasti poliisivoimia. Valko-Venäjän uutistoimisto Beltan mukaan poliisi otti kiinni protesteissa ainakin 125 ihmistä. Suurimmilta yhteenotoilta kuitenkin ilmeisesti vältyttiin, ilmeisesti osittain siksi, että isoissa väkijoukoissa ihmiset onnistuivat suojaamaan toisiaan viranomaisilta.

Valko-Venäjän protestit alkoivat, kun maata pitkään itsevaltaisesti hallinnut Lukashenko kolme viikkoa sitten julistettiin presidentinvaalien voittajaksi yli 80 prosentin ääniosuudella. Länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset. Opposition ehdokas Svetlana Tihanovskaja on paennut naapurimaa Liettuaan. Hän on pyytänyt vuoropuhelun aloittamista maan johdon kanssa, mutta tähän ei toistaiseksi olla suostuttu.

Kreml kertoi sunnuntaina tiedotteessaan , että presidentti Lukashenko matkustaa Venäjälle tapaamaan presidentti Vladimir Putinia "lähiviikkoina".

Kuva: Lukashenko poseerasi jälleen aseen kanssa

Protestoijat kokoontuivat suurin joukoin muun muassa presidentti Lukashenkon virka-asunnolle. Protesteissa oli sunnuntaina erityistä symboliikkaa, koska Lukahenko juhli tuolloin 66-vuotissyntymäpäiviään.

Osa protestoijista kutsuikin mielenosoitusta Lukashenkon "syntymäpäivälahjaksi". Protestoijat myös toivat mukanaan Lukashenkolle mielikuvituksellisia "lahjoja". Eräs protestoijajoukko kantoi pahvista vessanpönttöä kehottaen samalla Lukashenkoa "huuhtelemaan itsensä pois". Toiset taas kantoivat kuvaa jättikokoisesta torakasta, joka viittasi mielenosoittajien Lukashenkolle antamaan vähemmän imartelevaan lempinimeen.

Lukashenko itse ei sunnuntai-iltaan mennessä kommentoinut protesteja tai näyttäytynyt ihmisille julkisesti.

Sen sijaan huomiota sunnuntai-iltana herätti venäläisen uutistoimisto Rian julkaisema kuva, jossa Lukashenko esiintyi jälleen virka-asunnollaan luotiliivissä ja rynnäkkökivääriltä näyttävän aseen kanssa. Ria Novostin mukaan se sai valokuvan haltuunsa kysyttyään Lukashenkon tiedottajalta Lukashenkon sijaintia ja näkemystä päivän mielenosoituksista.

Epäselvää tosin oli, koska kuva oli tarkalleen otettu.

Myös viikkoa aiemmin Lukashenko saapui luotiliiviin ja lippalakkiin pukeutuneena ja automaattikivääriltä näyttävän aseen kanssa virka-asunnolleen.

Kansainväliseltä medialta luvat pois

Protestien aikana on otettu kiinni useita ihmisiä. Monet pidätetyistä ovat kertoneet joutuneensa kidutuksen ja täysin mielivaltaisten pidätysten kohteeksi, vaikka protestit ovat olleet rauhanomaisia.

Viikonloppuna viranomaiset myös kiristivät entisestään etenkin kansainvälisen median työskentelyä maassa. Viranomaiset kertoivat lauantaina peruneensa lukuisten kansainvälisten medioiden akkreditointeja eli lehdistölupia. Listalla oli runsaasti suuria kansainvälisiä toimijoita, kuten uutistoimistot AFP ja Reuters, yleisradioyhtiö BBC ja suuri saksalaiskanava ARD.

Saksa aikoo kutsua Valko-Venäjän Saksan-suurlähettilään puhutteluun Valko-Venäjän päätöksestä perua kansainvälisten medioiden akkreditointeja. Asiasta kertoi sunnuntaina nimetön hallituslähde.

Maata ravistelevien suurprotestien aikana toimittajia on jo aiemminkin pidätetty, pahoinpidelty ja karkotettu maasta. Myös pääsyä erilaisille uutissivustoille ja internetiin on häiritty.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.