Toimittaja-kirjailija kutsui kaupunginvaltuutettua natsipelleksi Facebookissa – kunnianloukkausasian käsittely alkoi hovissa

Oulun käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Johanna Vehkoon sakkoihin valtuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. TIMO HEIKKALA / LEHTIKUVA

Johanna Latvala / STT

Rovaniemen hovioikeudessa alkoi keskiviikkona käsittely jutussa, jossa toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoota syytetään oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Vehkoon sakkoihin valtuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Maahanmuuttovastaiseksi profiloitunut poliitikko Lokka on Oulun kaupunginvaltuustossa yhden valtuutetun Aito suomalainen yhteislista -ryhmässä.

Vehkoo kiistää syytteen ja vaatii hovivalituksessaan sen hylkäämistä.

Syyte koskee Vehkoon yksityistä Facebook-kirjoitusta, jossa hän luonnehti Lokkaa esimerkiksi rasistiksi ja natsipelleksi. Käräjäoikeuden mukaan Vehkoo käytti Lokasta solvaavia sanoja, joiden esittämisen tarkoituksena oli Lokan halventaminen, mikä itsessään täytti kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.

Yleisesti ottaen poliitikkojen ankarakin arvostelu voi olla hyväksyttyä. Käräjäoikeuden mukaan Vehkoon arvostelu ja haukkumasanojen käyttö kohdistui kuitenkin Lokan henkilöön eikä Lokan toimintaan politiikassa.

"Kutsunut itseään rasistiksi ja natsiksi"

Vehkoon hovivalituksessa sanotaan muun muassa, ettei Vehkoon kirjoitus ole voinut aiheuttaa Lokalle kärsimystä tai muutakaan vahinkoa.

– Lokka on itse julkisesti kutsunut itseään rasistiksi ja natsiksi ja esiintynyt aktiivisesti julkisuudessa rasismin ja natsi-ideologian kannattajana, valituksessa todetaan.

Lokan mukaan hän ei ole rasisti eikä natsi, joten kyse on hänen mukaansa valheiden levittämisestä.

Lokkaa vastaan nostettu useita syytteitä

Lokka on tuomittu Oulun käräjäoikeudessa yli 500 euron sakkoihin kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Häntä vastaan on nostettu myös syytteet neljästä kunnianloukkauksesta sekä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Näitä syytteitä ei vielä ole käsitelty oikeudessa. Lokan lisäksi syytteessä on kaksi muuta ihmistä. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut