Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

DN: Venäläiset maihinnousualukset seilasivat Gotlannin itäpuolella – Ruotsi nosti sotaharjoituksen takia omaa valmiuttaan

Ruotsin päätös nostaa sotilaallista valmiutta liittyi Venäjän parhaillaan toteuttamaan sotaharjoitukseen, kirjoitti Dagens Nyheter -lehti tiistaina. Harjoitukseen osallistuu muun muassa suuria Roputsha-luokan maihinnousualuksia. Lehden mukaan Kaliningradista lähteneet alukset purjehtivat tiistaina Gotlannin itäpuolitse kohti Suomenlahtea ja Pietaria.

Puolustusvoimien operaatiopäällikkö Jan Thörnqvist vahvisti DN:lle, että Venäjän koko viikon kestävä harjoitus oli syy valmiuden nostolle. Hänen mukaansa Ruotsi haluaa seurata alusten toimintaa ja liikehdintää sekä mahdollisesti sitä, millä ne on lastattu.

– Emme ole huolissamme, tämä on sopiva toimi yksinkertaisesti seurata tilannetta, hän kertoi.

Thörnqvist korosti kuitenkin, että kyseessä oli Ruotsin puolelta valmiuden nosto – ei harjoitus tai valmiustarkastus.

– Joukoilla on mahdollisuus käyttää sensoreitaan sekä mukana olevaa varustusta – mukaan lukien aseistus, Thörnqvist sanoi DN:lle.

Puolustusministeri Peter Hultqvist kertoi aiemmin valmiuden noston olevan viesti sekä Venäjälle että Ruotsin omille kumppaneille siitä, että maa on valmis puolustamaan koskemattomuuttaan ja itsemääräämisoikeuttaan.

Hultqvistin mukaan valmiuden nosto johtuu muun muassa lisääntyneestä sotaharjoitustoiminnasta Itämerellä. Hänen mukaansa on lisäksi selvää, että tapahtumat Valko-Venäjällä vaikuttavat myös Ruotsin turvallisuustilanteeseen.

– Siksi meillä on hyvin vahva seuranta ja arvioimme tilannetta päivittäin, Hultqvist sanoi TT:lle.

Miinalaiva Uusimaa mukana Ruotsin harjoituksessa

Puolustusvoimien komentajan Micael Bydénin mukaan valmiuden nostoon osallistuvat kaikki puolustushaarat eli maa- , meri- ja ilmavoimat. Hän ei halunnut tarkentaa operaation mittakaavaa.

– Tämä on voimannäyttö, jonka käynnistimme lyhyellä varoitusajalla, Bydén totesi TT:lle.

Operaatiopäällikkö Thörnqvist arvioi maanantai-iltana julkaistussa ensimmäisessä tiedotteessa valmiuden nostosta sotilaallisen aktiivisuuden olevan Itämerellä tasolla, jollaista ei ole nähty sitten kylmän sodan. Puolustusvoimien mukaan todennäköisyys sotilaalliselle hyökkäykselle Ruotsia vastaan on kuitenkin edelleen matala.

Ruotsalaisissa ensikommenteissa kiinnitettiin heti huomiota siihen, että puolustusvoimat ei puhunut valmiusharjoituksesta tai -tarkastuksesta vaan nimenomaan operaatiosta (insats). Turvallisuuspolitiikan asiantuntija Johan Wiktorin muun muassa tviittasi , ettei hän muista vastaavaa tapahtuneen sitten vallankaappausyrityksen Neuvostoliitossa vuonna 1991.

Ruotsin merivoimat kertoi samaan aikaan harjoittelevansa seuraavien pari viikon aikana sekä ilmatorjuntaa että pintataistelua keskisellä Itämerellä sekä lähempänä rannikkoa.

Suomen Merivoimien mukaan merellisen ilmatorjunnan harjoitteluun osallistuu myös miinalaiva Uusimaa.

---

Lähteenä myös Ruotsin puolustusvoimat, TT ja SVT.