Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkovenäläinen nobelisti kehottaa Lukashenkoa väistymään ennen kuin maa ajautuu sisällissotaan

Valkovenäläinen kirjallisuuden nobelisti Svetlana Aleksijevitsh kehottaa Valko-Venäjän presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa väistymään ennen kuin maa ajautuu sisällissotaan.

72-vuotias Aleksijevitsh tuomitsi myös poliisin mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan yhdysvaltalaisrahoitteisen Radio Free Europe / Radio Libertyn haastattelussa. Aleksijevitsh syytti viranomaisia sodan julistamisesta omaa kansaansa vastaan.

Kirjailija arvioi, että Lukashenko haluaa vain valtaa ja että presidentin mielihalut johtavat verenvuodatukseen. Aleksijevitsh kehottikin, että Lukashenko jättäisi tehtävänsä rauhanomaisesti estääkseen verisen sisällissodan ennen kuin on liian myöhäistä.

Aleksijevitsh on käsitellyt kirjoissaan muun muassa Afganistanin sotaa, naisen asemaa kylmän sodan keskellä ja Tshernobylin ydinvoimalaturmaa. Keskiviikkoinen haastattelu oli kirjailijan ensimmäinen julkinen kannanotto, joka liittyi viikonlopun kiisteltyjen presidentinvaalien jälkeisiin mielenosoituksiin.

Tilanne Valko-Venäjällä kärjistyi sunnuntaisten laajalti kritisoitujen presidentinvaalien jälkeen. Ainakin kaksi mielenosoittajaa on kuollut ja tuhansia otettu kiinni viikonlopun jälkeen.

Lukashenko: "Menkää töihin"

Maata pitkään itsevaltaisesti hallinnut Lukashenko, 65, vähätteli keskiviikkona mielenosoittajia kuvaillen heidän olevan "ihmisiä, joilla on rikollinen tausta, jotka ovat nyt työttömänä". Tämän jälkeen hän kehotti heitä hankkimaan töitä.

Keskiviikkoiltana Valko-Venäjällä paikallinen poliisi kertoi, että mielenosoituksissa pidätetty mies kuoli sen jälkeen, kun hänet oli siirretty vankilaan. Viranomaisten mukaan 25-vuotias mies pidätettiin sunnuntaina Homelin kaupungissa ja tuomittiin 10 päiväksi vankeuteen.

Poliisi on kertonut aiemmin toisesta mielenosoittajasta, joka oli kuollut maanantaina sen jälkeen, kun räjähde oli lauennut hänen kädessään.

Valko-Venäjän poliisi kertoi keskiviikkona, että keskiviikon vastaisen yön mielenosoituksissa pidätettiin useita satoja protestoijia. Lisäksi poliisi kertoi haavoittaneensa tuliasein yhtä protestoijaa Brestin kaupungissa, jossa joukko kävi poliisin kimppuun metalliputkien kanssa.

Poliisin mukaan mielenosoittajat eivät totelleet varoituslaukauksia, joten poliisi ampui kohti.

Keskiviikkoiltana Valko-Venäjän pääkaupungin Minskin esikaupunkialueilla järjestettiin hajanaisia mielenilmauksia. Opposition tukijat tukkivat teitä lippuja heiluttaen. Kaupungin keskustan ympärillä oli tiukka poliisieristys ja metroasemat olivat suljettuina.

Mellakkapoliisi käytti kumiluoteja ja tainnutuskranaatteja mielenilmausten hajottamiseksi. Paikallismedioiden mukaan mellakkapoliisi myös partioi asuinalueilla, joissa heidän kerrotaan ampuneen kohti ajoneuvoja ja ottaneen kiinni ihmisiä, jotka piilottelivat kerrostalojen rappukäytävissä. Sisäministeriön mukaan yli 6 000 ihmistä on otettu kiinni kolmen ensimmäisen mielenosoituspäivän aikana.

Valtiontelevisio on näyttänyt mielenosoituksien yhteydessä muun muassa videomateriaalia, jossa esiintyy nuoria mielenosoittajia, joiden kasvot ovat veren ja ruhjeiden peittämiä. Videolla heiltä kysytään, haluavatko he "vallankumousta"

Mellakkapoliisin toimet "epäinhimillisiä ja satanistisia"

Aleksijevitsh ilmaisi olevansa järkyttynyt mellakkapoliisin "epäinhimillisistä, satanistisista" toimista. Hänen mielestään vastaavia toimia ei olisi aiemmin pystytty edes kuvittelemaan.

Aleksijevitsh arvioi hallinnon tuoneen vahvistuksia Venäjältä. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt vahvistamattomia väitteitä venäläisjoukoista Valko-Venäjällä.

Kirjailija kertoi ennen sunnuntain vaaleja äänestävänsä Lukashenkon merkittävintä vastustajaa, opposition presidenttiehdokasta Svetlana Tihanovskajaa.

Oppositioehdokas pakeni presidentinvaalien jälkeen oman turvallisuutensa vuoksi Valko-Venäjän naapurimaahan Liettuaan. Kirjailija kertoi keskiviikkoisessa haastattelussa ymmärtävänsä, miksi Tihanovskaja poistui Valko-Venäjältä.

– Hän teki sen, mitä pystyi. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa hänestä, Aleksijevitsh sanoi.

– Hän oli ja on edelleen muutoksen ja uuden elämän tavoittelun symboli.

Hän kertoi myös tukevansa oppositiopoliitikko Valeri Tsepkaloa, jonka vaimo oli mukana Tihanovskajan kampanjassa.

Entinen diplomaatti Tsepkalo julisti keskiviikkona suunnitelmansa uuden poliittisen liikkeen perustamiseksi. Tsepkalon kaavaileman Kansallisen pelastusrintaman on määrä edistää oppositioaatetta.

Aleksijevitsh kertoi ihailevansa valkovenäläisiä mielenosoittajia. Hän sanoi rakastuneensa omaan kansaansa edellisten kahden viikon aikana.

– Nämä ovat täysin eri ihmisiä, heidän voimansa on täysin erilainen. Ennen olin hieman pettynyt – mutta nyt, kirjailija ilmaisi ihailuaan.

Pompeo: Valko-Venäjän kansan pitää saada vaatimansa vapaudet

Länsimaiset hallinnot ovat kritisoineet Valko-Venäjän väkivaltaisuuksia Aleksijevitshin tavoin. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet esimerkiksi syytti Valko-Venäjää tarpeettoman ja liiallisen voiman käytöstä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi vuorostaan olevansa "erittäin huolissaan".

EU-maiden ulkoministerit järjestävät perjantaina ylimääräisen kokouksen pohtiakseen tilannetta Valko-Venäjällä. EU totesi jo aikaisemmin, etteivät vaalit olleet sen paremmin vapaat kuin rehellisetkään.

Unioni on myös väläytellyt mahdollisuutta pakotteisiin vaalituloksen vääristelyn vuoksi. Lukashenkon kerrottiin voittaneen vaalit 80 prosentin äänisaaliilla.

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan valkovenäläisten pitää saada itselleen "ne vapaudet, joita he vaativat". Pompeo myös vetosi Valko-Venäjän viranomaisiin, jotta nämä eivät vahingoittaisi mielenosoittajia.

– Haluamme Valko-Venäjän kansan saavan itselleen ne vapaudet, joita he vaativat, ja jotka ovat kansan etujen mukaisia, Pompeo sanoi.

Pompeo kommentoi asiaa keskiviikkona Prahassa Tshekin-vierailunsa aikana. Pompeo lisäsi, että rauhanomaisia mielenosoituksia pitäisi turvata eikä hajottaa väkivalloin.

– Se ei ole kenenkään etujen mukaista, Pompeo totesi.