Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia

Ihmisiä testataan koronavirustartunnan varalta muun muassa drive-in-testausasemilla. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Kaikille Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun lauantaina lentäneille matkustajille tehtiin lentoasemalla koronatesti, kertoo Turun kaupunki tiedotteessa. Testauksen ohella matkustajat ohjeistettiin omaehtoiseen karanteeniin.

– Kaikki suhtautuivat testaukseen hyvin, eikä vastahakoisuutta ilmennyt. Ihmiset olivat hyväntuulisia, kertoo ylilääkäri Esa Rintala sairaala- ja infektiontorjuntayksiköstä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä STT:lle.

Testeistä mahdollisesti kieltäytyneet olisi asetettu tartuntatautilääkärin päätöksellä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Rintalan mukaan muutamilla matkustajilla oli mahdollisia koronavirustartuntaan viittaavia oireita. Heidät testattiin muiden matkustajien ohella ja ohjattiin karanteeniin.

Lentoaseman terveysneuvontapistettä kehitetään saadun kokemuksen ja palautteiden perusteella. Testinottopaikkoja aiotaan lisätä, jotta jonotus saadaan sujuvammaksi.

Mahdollinen positiivinen tulos ilmoitetaan testatuille puhelimitse. Karanteenissa täytyy olla 14 vuorokauden ajan, vaikka testitulos olisi negatiivinen.

Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tehty matkustajille koronatestauksia.

Balkanilla huono koronatilanne

Välimerellä sijaitsevan Balkanin niemimaan alueella on heikko koronavirustilanne. Pohjois-Makedoniassa on Johns Hopkins -yliopiston koronavirusseurannan mukaan todettu yli 11 700 koronavirustartuntaa ja 523 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Tartuntamäärät ovat olleet kasvussa myös ympäröivissä maissa, esimerkiksi Romaniassa ja Serbiassa.

Turun kaupunki kertoo, että aikaisemmin useilla Turkuun Balkanilta palaavilla matkustajilla on todettu koronavirustartunta.

Uusia tartuntoja Suomessa miltei parikymmentä

Suomessa todettiin vuorokauden aikana 16 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sunnuntaina. Vahvistettuja tartuntoja on yhteensä 7 584.

THL:n mukaan tuoreimman seitsemän päivän seurantajakson aikana Suomessa todettiin 111 uutta koronavirustapausta. Väestöön suhteutettuna tapausten ilmaantuvuus on 2,0 tapausta 100 000 asukasta kohden. Edellisellä seurantajaksolla luvut olivat 53 uutta tapausta ja ilmaantuvuus 1,0 tapausta.

Perjantaihin mennessä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli raportoitu 331. Sairaalassa oli kolme ihmistä, joista yksikään ei ollut tehohoidossa.

Sairaanhoitopiirit ilmoittavat sairaalassa olevien ja kuolemantapausten määrät maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.