Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK on muuttanut suhtautumistaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan – pandemia alleviivannut tarpeen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on muuttanut kantaansa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. EK:n mukaan ansiosidonnainen työttömyysturva ei saa olla sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen.

Järjestön mukaan nykyjärjestelmä, jossa kaikki maksavat, mutta vain kassan jäsenet saavat, on epäoikeudenmukainen. EK arvioi, että korona-aika on opettanut kaikkien tarvitsevan ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

– Pandemia on alleviivannut, että ansiosidonnaista turvaa eivät saa usein pienipalkkaiset työntekijät, ja siksi tarvitsemme lakisääteisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan, korostaa EK:n johtaja Ilkka Oksala tiedotteessa.

EK:n mukaan on valmisteltu uutta kantaa vuoden verran ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Yleisen työttömyysturvan luominen lisää järjestön kustannuksia. Sen vuoksi olisi perusteltua, että samassa yhteydessä toteutetaan EK:n jo aiemmin esittämät muutokset työttömyysturvan kannustavuuden parantamiseksi.

Tämä tapahtuisi muun muassa porrastamalla työttömyysturvaa. Tällöin uudistus ei toisi lisäkustannuksia eikä uudistus vähentäisi työn kannustavuutta.

– Uudistukselle on eduskuntapuolueissa suuri yksimielisyys, ja siksi oletamme, että uudistus toteutetaan, Oksala sanoo.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan keskitetty toimeenpano on EK mukaan tarkoituksenmukaisin vaihtoehto siirryttäessä uuteen järjestelmään. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa hallinnoisi esimerkiksi Kela tai joku tätä tarkoitusta varten perustettava rahasto.

Kannustavuutta pitäisi parantaa

Tähän mennessä EK on vastustanut ansiosidonnaista työttömyysturvaa. EK on nähnyt työttömyysturvan suurimmiksi epäkohdiksi kannustinongelmat. Järjestö haluaa porrastaa ansioturvan tasoa sekä lyhentää sen kestoa.

Oksalan mukaan työttömyysturvan uudistaminen maksaa ja uudistuksen työllisyysvaikutukset olisivat lähtökohtaisesti negatiiviset. EK painottaa nyt, että jos uudistukseen liitettäisiin samanaikainen työttömyysturvan kannustavuuden parantaminen, se ei kasvattaisi kustannuksia ja työttömyyttä.

Oksala kertoo, että EK:n hallitus päätti viime vuonna aloittaa valmistelun malleista yleisen työttömyysturvan uudistamiseksi. Hänen mukaansa viime aikoina virinnyt keskustelu vaikutti uuden kannan julkaisuajankohtaan mutta ei sisältöön.

SAK pitää leikkauksia mahdottomina hyväksyä

Suurimman työntekijäjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo STT:lle, että EK:n suunnanmuutos tuli yllätyksenä.

Hänen mukaansa on selvää, että mallista tehdään selvitys sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen yhteydessä. Hän torjuu kuitenkin jyrkästi EK:n esityksen työttömyysturvan porrastamisesta.

– Totta kai rajut leikkaukset, joita he ovat esittäneet työttömyysturvaan, ovat meille mahdottomia hyväksyä, Eloranta sanoo.

Hän painottaa, että EK:n mallin merkittävät leikkaukset työttömyysturvan tasoon eivät ole hyvä asia enemmistön kannalta.

Elorannan mukaan olisi hyvä selvittää, miksi osa työntekijöistä ei kuulu työttömyyskassoihin. Syy voi olla tietämättömyydestä tai niin pienistä tuloista, ettei kassoihin liittyminen kannata.

Ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa on työssäoloehto. Pitää olla kuusi kuukautta työssä, tietty määrä työtunteja kuukaudessa ja tietyt ansiot. Eloranta arvioi, että uudessa mallissakin on jonkinlainen työssäoloehto, joka voi vaikuttaa esimerkiksi pätkätyöläisiin.

– Varmasti myös uudessa järjestelmässä on heitä, joilla työttömyysvakuutusmaksu menee hukkaan, Eloranta arvioi.

"Susi lammasten vaatteissa"

Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK pitää EK:n muuttunutta kantaa yllättävänä takinkääntönä. STTK huomauttaa, että vielä viime viikolla EK kertoi kannattavansa nykyistä järjestelmää.

– Mielenmuutos on susi lampaan vaatteessa. Se kielii EK:n halusta murentaa yleisesti työttömien turvaa, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tiedotteessa.

Hänen mukaansa hinta-arvio uudistukselle vaihtelee noin 200– 300 miljoonan euron välillä. On selvää, että tällaista rahaa ei mistään tulisi lisää, vaan ansiosidonnaisen turvan laajentaminen rahoitettaisiin ansioturvaa heikentämällä.

Palolan mielestä on vastenmielistä kuunnella aloitteen takana olevien puheenvuoroja, joissa ansiosidonnaisen laajentamista perustellaan oikeudenmukaisuudella, vaikka todellinen motiivi on halu leikata työttömien toimeentuloa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisesta.

– STTK kannattaa selvityksen tekemistä, mutta sen vaikutusarviot ovat keskeisessä asemassa, kun arvioidaan, onko järjestelmään tarpeen tehdä muutoksia, Palola painottaa.