Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Entiseen ulkoministeriin Timo Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä Vantaalla nostettu syyte

Ulkoministerinä tapahtuma-aikaan toiminut Timo Soini oli tapaamassa äänestäjiä maaliskuussa 2019, kun häntä yritettiin lyödä muovipullolla. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Entiseen ulkoministeriin Timo Soiniin (sin.) kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä on nostettu syyte, kertoo Syyttäjälaitos.

Ulkoministerinä toiminut Soini oli tapaamassa äänestäjiä Vantaalla Korson maalaismarkkinoilla maaliskuussa 2019, kun keski-ikäinen mies yritti lyödä häntä muovipullolla. Syyttäjä nosti asiassa syytteen Soiniin kohdistuneesta pahoinpitelyn yrityksestä.

Epäilty teki myös vastarintaa Soinin turvamiehinä toimineita poliiseja vastaan. Tältä osin nostettiin syytteet viranomaisen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdesta pahoinpitelystä.

Epäilty kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Tapauksessa epäiltiin myös poliittisten toimintavapauksien loukkaamista. Syyttäjä kuitenkin päätti, ettei sen osalta nosteta syytettä.

Teko ei ilmeisesti ollut suunniteltu

Poliisin tiedossa ei ainakaan huhtikuun 2019 alussa ollut, että hyökkäysyrityksen taustalla olisi järjestäytynyttä toimintaa.

Miehellä oli yllään takki, jonka selkämyksessä oli katupartioista tunnetun, maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odin -ryhmän logo.

– Tätä mainittua vaatetusta ja siihen liittyviä seikkoja, kuten aatemaailmaa, on otettu esitutkinnassa huomioon. Tutkinnan aikana ei kuitenkaan ole tullut lisäviitteitä siitä, että tapaukseen liittyisi järjestäytyneisyyttä, suunnitelmallisuutta tai muita epäiltyjä, tutkinnanjohtaja Jari Springare kertoi STT:lle huhtikuussa 2019.

Springare ei tuolloin halunnut kommentoida epäillyn mahdollista motiivia tai esimerkiksi sitä, oliko kyseessä hetkessä syntynyt päähänpisto.

Syytteiden tarkempi sisältö tulee julkiseksi, kun asia on ollut esillä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin syytteitä käsitellään käräjäoikeudessa.

Turvamiehet painoivat miehen maahan

Maalaismarkkinoilla paikalla ollut Lehtikuvan kuvaaja kertoi, että turvamiehet painoivat maahan Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutunutta miestä ja pitivät tätä paikallaan.

Soini oli kertonut ympärillä oleville ihmisille, että kyseinen mies oli yrittänyt lyödä häntä ja että turvamiehet ottivat miehen haltuunsa. Soini jatkoi välikohtauksen jälkeen normaalisti kansalaisten tapaamista.

Soini kuvaili blogissaan tapausta ikäväksi välikohtaukseksi, jota kukaan ei halua tai toivo kohdalleen, ja totesi, että uhkaava tilanne saatiin nopeasti rauhoittumaan. Hän kiitti myös turvamiehiä hyvästä työstä.

Maalaismarkkinoilla monitoimikeskus Lumon lähistöllä oli usean puolueen edustajia tapaamassa äänestäjiä. Hyökkäysyritys tapahtui kolme viikkoa ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut