Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bloomberg: Hajamielisyys aiheutti ketjureaktion, joka johti ukrainalaiskoneen alasampumiseen Iranissa tammikuussa

Iranissa tammikuussa tapahtuneen ukrainalaiskoneen alasampumisen taustalla on ollut inhimillinen tutkajärjestelmän säätämiseen liittyvä virhe, kertoo talousuutistoimisto Bloomberg . Asia selviää Iranin ilmailuviranomaisen lauantaina julkaisemasta raportista.

Koneen pudottaneet ohjukset ammuttiin ilmatorjuntayksiköstä, joka oli luullut lentokonetta risteilyohjukseksi.

Raportin mukaan ilmatorjuntayksikön koneenkäyttäjä oli unohtanut säätää tutkajärjestelmänsä paikkaa vaihdettuaan. Tämä virhe vaikutti osaltaan siihen, että järjestelmän tiedot luettiin väärin.

Virheiden ketjureaktio johti lopulta Ukraine International Airlinesin koneen alasampumiseen, jossa kuoli yli 170 ihmistä. Boeing 737 -matkustajakone ammuttiin alas pian nousun jälkeen. Kone oli lähtenyt liikkeelle Iranin pääkaupungista Teheranista.

Suurin osa kuolonuhreista oli iranilaisia ja kanadalaisia. Uhrien joukossa oli myös useita kaksoiskansalaisia.

Uhrien joukossa oli myös muun muassa 17 ihmistä, joilla oli Ruotsin kansalaisuus tai oleskelulupa.

Henkilö toimi ilman esimiestensä valtuutusta

Ilmailuviranomainen kertoo nimettömänä pysyvän henkilön toimineen itsenäisesti ja ilman esimiestensä valtuutusta.

Iranilaisviranomaiset kertoivat kesäkuussa, että kuusi ihmistä on pidätetty tapaukseen liittyen.

Aluksi Iran kertoi onnettomuuden johtuneen teknisestä viasta. Myöhemmin se myönsi, että kone ammuttiin alas vahingossa.

Tapaus sattui tammikuun alussa vain tunteja sen jälkeen, kun Iranin puolustusjärjestelmät oli asetettu korkeaan hälytystilaan. Tätä oli edeltänyt Iranin ohjusisku, joka oli kohdistettu Yhdysvaltain Irakissa sijaitsevaan lentotukikohtaan. Isku oli kostotoimi aiemmalle Yhdysvaltain iskulle, jossa kuoli merkittävä iranilaiskenraali.

Mustien laatikoiden tutkinta alkaa reilun viikon päästä

Ukrainalaiskoneen mustien laatikoiden tutkinnan on määrä alkaa 20. heinäkuuta eli noin viikon päästä Ranskassa. Tutkintaa johtaa Iran.

Iran on luvannut maksaa korvauksia lentoturmassa kuolleiden perheille. Maa on halunnut neuvotella korvauksista suoraan uhrien perheiden kanssa.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kertoi kuitenkin heinäkuun alussa, että Iran neuvottelee korvauksista jatkossa niiden maiden kanssa, joiden kansalaisia kuoli lennolla.

– Olemme allekirjoittaneet aiepöytäkirjan siitä, että aiomme neuvotella nyt yhteisesti korvauksista Iranin kanssa, Linde kertoi uutistoimisto TT:lle osallistuttuaan kokoukseen, johon osallistui ministereitä uhrien asuinmaista.