Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköt ovat poikki yhä tuhansilta talouksilta Itä-Suomessa – Savon junaliikenne palaa normaaliin

Sähköt ovat palautuneet suurelle osalle talouksista, joilta ne Päivö-myrskyn mellastaessa katkesivat. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan kuudelta illalla ilman sähköjä oli vielä noin 5 000 asiakasta, joista suurin osa on Kuopiossa ja Juuassa.

Pahimmillaan myrsky vei sähköt jopa sadaltatuhannelta taloudelta. Sähkökatkoksia oli eniten Savon maakunnissa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Pohjois-Karjalan Sähkön alueella sähköttömänä oli torstai-iltana kello seitsemän aikaan noin 3 300 asiakasta. Sähkövikojen kartoitus on nopeutunut helikopterilentojen ja asiakashavaintojen avulla.

– Kohteita on kuitenkin niin runsaasti ja niin laajalla alueella, että korjaustyö on hidasta, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Sähköyhtiö Savon Voiman alueella sähköttömien asiakkaiden määrä on saatu laskettua noin tuhanteen talouteen. Ilman sähköä oli enimmillään 40 000 asiakasta. Yhtiön markkinointipäällikkö Ari Holopainen kertoi STT:lle, että torstain aikana korjataan ensin keskijänniteverkko ja sen jälkeen kotitalouksiin sähköjakelun hoitava pienjänniteverkko.

Savon rataliikenne palaa normaaliin

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Mika Kinnunen kertoo STT:lle, että kaatuneita puita raivataan edelleen, mutta raivaustöiden määrä on vähentynyt torstain aikana.

– Pääosa saadaan tämän päivän aikana raivattua, mutta mökkiteiltä saatetaan saada joitakin uusia havaintoja, arvioi Kinnunen.

Rataliikennekeskuksen mukaan myrskyn aiheuttamat viat Savon radalla on korjattu ja junaliikenne palaa normaaliin. Joensuu-Pieksämäki rataosalla on vielä vikoja ja rataosan junaliikennettä korvataan toistaiseksi linja-autoilla.

Tiistaista keskiviikkoaamuun riehunut Päivö-myrsky sekä kesäkuun lopun Uuno-myrsky tekivät tuhoja erityisesti Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Suomen metsäkeskuksen metsänjohtaja Anna Rakemaa arvioi Ylelle , että puustoa on kaatunut noin 20 miljoonan euron arvosta. Myrskyt kaatoivat metsää noin 0,5 miljoonan kuution verran.

Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksella ei ole Suomen alueella voimassa varoituksia.