Presidentti Niinistö: Poikkeusolot päättyivät, mutta elämme yhä poikkeuksellisissa oloissa

Niinistön mukaan varovaisuus on yhä paikallaan, vaikka koronaepidemiasta johtuvat poikkeusolot päättyivät. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Presidentti Sauli Niinistö korostaa, että Suomessa eletään edelleen poikkeuksellisissa oloissa, vaikka poikkeusolot päättyivät. Koronaepidemiasta johtuvat, kolme kuukautta voimassa olleet poikkeusolot päättyivät tiistaina.

Niinistön mukaan niiden päättyminen ei ollut summerinsoitto siihen, että "nyt palataan totaalisesti normaaliin". Tietty varovaisuus on edelleen paikallaan.

– Ei tässä kannata tuntea olevansa kahlittu, mutta kannattaa koko ajan muistaa, että varovaisuus on valttia. Minusta se on mennyt jo alun alkaen aika hyvin perille suomalaisille, hän sanoi Politiikan toimittajien yhdistyksen videotapaamisessa tiistaina.

Hän aikoo itse esimerkiksi pääsääntöisesti käyttää edelleen kauppareissuilla hengityssuojainta. Hallitus ei ole antanut yleistä suositusta kasvosuojusten käytöstä.

Niinistö sanoo, ettei pyri toimimaan suunnannäyttäjänä omalla toiminnallaan.

– Se on nyt asia, jossa jokainen voi antaa itse itselleen suosituksen tai ehkä jättää antamattakin, hän sanoi.

Niinistö toivoo, ettei valmiuslakia enää tarvita

Maan hallitus arvioi maanantaina, että valmiuslain mukaisten toimivaltuuksien käytöstä voidaan luopua, sillä tartuntamäärät on saatu hiipumaan. Niinistö toivoo, että valmiuslakiin ei enää tarvitsisi turvautua.

– Olemme kaikki sitä mieltä, että sitä parempi tulevaisuus, mitä varmemmin voimme olla käyttämättä valmiuslakia, koska se todellakin antaa varautumia aika ikäviin asioihin.

Hän ymmärtää, että valmiuslaki ei millään voinut vastata kaikkiin tarpeisiin, joita koronakriisi toi.

– Se nyt vaan on niin, että tällaisiin arvaamattomiin olosuhteisiin on aika vaikea kirjoittaa etukäteen kaikkia säännöksiä, jotka mahdollisesti osoittautuvat tarpeelliseksi.

Hän toivoo, että mahdollisen toisen epidemia-aallon uhkaan pystytään vastaamaan tartuntatautilakia uudistamalla. Toimenpiteitä, joita nyt on valmiuslain erityisvaltuuksin tehty, ei tarvitsisi siten enää hakea valmiuslaista.

"Ei voi olla niin, että tyhjästä tehdään lisärahaa"

Koronakriisi on lisännyt velanoton tarvetta merkittävästi, ja Niinistö esitti huolensa maailmanlaajuisesta finanssipolitiikasta. Hän ihmetteli erityisesti keskuspankkien tyhjästä luotua rahaa, jolle ei löydy vastinetta työstä ja tuotannosta.

– Ei voi olla niin, että tyhjästä tehdään lisärahaa ja samalla se upotetaan velkajärjestelyin tyhjään.

Hän käytti termiä epäyhtälöä tarkoittaessaan tilannetta, jossa rahaa on ja velkaa ei tarvitse maksaa takaisin. Niinistö toivoisi enemmän keskustelua tästä epäyhtälöstä.

Hänestä voi pidemmän päälle osoittautua ongelmalliseksi, jos leviää sellainen ajattelu, että rahaa tulee jostakin muutoinkin ja paljon yli sen, mitä kykenemme todellisuudessa tuottamaan. Koronakriisin takia maailmalla on tehty tai on suunnitteilla monenlaisia elvyttäviä taloustoimia. Niinistö viittasi kolmeen Euroopassa keskusteluissa olevaan elvytyspakettiin.

Jos voimakas elvytyslinja jatkuu, parin kolmen vuoden päästä keskusteluun saattaa presidentin mukaan tulla voimakkaammin eräänlainen velkojen anteeksianto, mikä tarkoittaa ikuisuusvelkoja.

– Jos näin käy, silloin on tarkkaan pidettävä huolta, että luottamus rahajärjestelmään kuitenkin säilyy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut