Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Saksassa alkoi oikeudenkäynti poliitikon murhasta – ampumisesta syytetään uusnatsipiireissä liikkunutta miestä, joka ensin tunnusti teon ja sitten perui

Kasselin hallintopiirin johtaja Walter Lübcke ammuttiin kotonaan 2. kesäkuuta 2019. AFP / LEHTIKUVA

STT

Saksassa on alkanut poikkeuksellinen oikeudenkäynti vuoden takaisesta poliitikon murhasta. Pakolaismyönteisestä asenteestaan tunnettu Kasselin hallintopiirin johtaja Walter Lübcke ammuttiin kotonaan 2. kesäkuuta 2019.

Murhasta syytettynä on äärioikeistolainen mies Stephan E, joka on jo kertaalleen tunnustanut teon. Toista samoissa piireissä liikkunutta miestä syytetään avunannosta murhaan.

Lübcken tapaus on tiettävästi ensimmäinen äärioikeistolaisin motiivein tehty aktiivipoliitikon murha Saksassa toisen maailmasodan jälkeen. Oikeudenkäyntiä Frankfurtissa sävyttävät tiukat turvatoimet muun muassa mielenosoitusten varalta.

Pakolaiskeskuksen perustaminen nostatti vihapuhetta

Murhaan johtaneet tapahtumat saivat ilmeisesti alkunsa lokakuussa 2015, kun Lübcke ilmoitti yleisötilaisuudessa vastaanottokeskuksen perustamisesta tyhjillään olevaan puutarhamyymälään. Paikalla oli kahden syytetyn lisäksi muitakin pakolaisten vastustajia, jotka provosoivat Lübckea.

Lübcke vastasi toteamalla, että kyse on arvoista, ja joka ei niitä edusta, "on vapaa lähtemään Saksasta". Nauhoitus tilaisuudesta lähti kiertämään internetissä, ja Lübckeen kohdistui vihapuhetta ja tappouhkauksia.

Vastaanottokeskuksen perustamisen jälkeen tammikuussa 2016 yksi sen asukkaista, irakilaismies, sai hengenvaarallisia vammoja ohiajaneen pyöräilijän iskettyä puukon hänen selkäänsä. Myöhemmin Lübcken murhatutkimusten yhteydessä kävi ilmi, että pyöräilijä oli Stephan E.

Oikeudenkäynnissä käsitellään myös tätä tekoa tapon yrityksenä.

Toinen hyökkäys samassa osavaltiossa

Seuraavina parina vuotena Stephan E. ja Markus H. harjoittelivat ampumista ja pohtivat Lübcken surmaamista muun muassa tarkkailemalla tämän kotia. Lopulta 2. kesäkuuta 2019 myöhään illalla talonsa terassilla ollutta Lübckeä ammuttiin lähietäisyydeltä päähän.

Poliisin pääsivät vihille tekijästä dna-näytteen perusteella. Stephan E. pidätettiin pari viikkoa teon jälkeen. Hän myönsi kuulusteluissa surman ja johti poliisin muun muassa maakätkölle, josta löytyy runsaasti aseita. Myös Markus H. pidätettiin.

Myöhemmin talvella Stephan E. perui tunnutuksensa ja sanoi aseen, jota pitelikin Markus H., lauenneen lopulta vahingossa. Tutkijat eivät vakuuttuneet, ja Stephan E. sai syytteen murhasta.

Stephan E. oli viranomaisten rekistereissä äärioikeistolaisen henkilönä, mutta hänen seurantansa ei ollut erityisen aktiivista vuosina ennen murhaa.

Äärioikeistolainen ja muukalaisvastainen väkivalta nousi tänä keväänä muutenkin pinnalle Hessenin osavaltiossa, johon Kasselin hallintopiiri kuuluu. Helmikuussa yhdeksän ihmistä kuoli ja useita haavoittui rasistisessa hyökkäyksessä kahteen vesipiippukahvilaan Hanaun kaupungissa.

Hyökkäyksen epäilty ampuja löydettiin teon jälkeen kuolleena asunnostaan, josta löytyi kuolleena myös hänen äitinsä. Syyttäjien mukaan miehen jäljiltä löytyi 24-sivuinen manifesti ja video, joissa hän esitti syvästi rasistisia mielipiteitä.

Vesipiippukahviloissa kuoli viisi Turkin sekä yksi Bulgarian ja yksi Bosnian kansalainen.

-----

Lähteenä mm. Hessenschau.de , D ie Zeit . Saksalaismediassa syytetyistä mainitaan usein vain etunimi ja sukunimen alkukirjain.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Nikotiinikorvaushoito-tuotteiden suosio Suomessa kasvaa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut