Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Yhdysvaltain ex-sotilas sai Venäjällä 16 vuoden tuomion vakoilusta

Yhdysvallat arvioi, ettei Venäjällä vakoilusta tuomitun entisen yhdysvaltalaissotilaan vakoiluoikeudenkäynti ollut oikeudenmukainen. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi tiedotteessa Yhdysvaltojen olevan tyrmistynyt tuomiosta.

Entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Paul Whelan tuomittiin tänään Venäjällä 16 vuodeksi vankeuteen vakoilun takia. Syyttäjät olivat vaatineet 50-vuotiaalle Whelanille 18 vuoden tuomiota.

Pompeo kuvaili sekä oikeudenkäynnin että todistusaineiston olleen salaisia. Pompeon mukaan Whelanille ei tarjottu myöskään asianmukaisia mahdollisuuksia puolustusasianajajiin.

– Vaadimme Whelanin välitöntä vapauttamista, Pompeo kertoi.

Pompeo oli vain muutamaa päivää aiemmin kehottanut julkisesti Venäjää vapauttamaan Whelanin.

– Whelanin kohtelu venäläisten viranomaisten käsissä on ollut tyrmistyttävää, Pompeo sanoi.

Ulkoministerin mukaan venäläisviranomaiset olisivat asettaneet Whelanin hengen vaaraan, koska he ovat "jättäneet huomiotta hänen pitkäaikaisen sairautensa".

Whelan: Venäjä otti kiinni lomailevan Mr. Beanin

Whelan otettiin kiinni Moskovassa joulukuussa 2018, koska hänen epäiltiin ottaneen vastaan valtionsalaisuuksia. Whelan on kiistänyt vakoilusyytteet ja kertonut ottaneensa arkaluontoisia tietoja sisältäneen muistitikun vastaan tuttavaltaan, koska luuli sen sisältävän lomakuvia. Whelanin omaisten mukaan hän oli matkustanut Venäjälle häävieraaksi. Hän oli käynyt Venäjällä useasti ennenkin.

Kun tuomio luettiin Whelanille moskovalaisessa oikeusistuimessa, hän piteli kylttiä, jossa hän syytti oikeudenkäyntiä vilpilliseksi. Hän myös vaati Yhdysvaltain presidenttiä puuttumaan asiaan.

Whelan on aiemmin verrannut itseään harmittomaan komediahahmo Mr. Beaniin.

– Venäjä luuli, että he saivat kiinni vakoilutehtävällä olleen James Bondin, kun he todellisuudessa nappasivat lomailevan Mr. Beanin, Whelan on sanonut.

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet kiristyvät

Tapaus on kiristänyt entisestään Yhdysvaltain ja Venäjän jo valmiiksi viileitä välejä. Yhdysvaltain mielestä Whelania vastaan ei ole riittävästi todisteita.

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähettiläs John Sullivan sanoi tuomion julistamisen jälkeen, että se vahingoittaa maiden välejä.

Whelan on sanonut, että hänen kohtelunsa vankeudessa Venäjällä on ollut surkeaa.

Whelanilla on Yhdysvaltain lisäksi Britannian, Irlannin ja Kanadan kansalaisuus.

Hän oli merijalkaväen riveissä mukana Irakin sodassa. Hänet kuitenkin erotettiin BBC:n mukaan merijalkaväen palveluksesta vuonna 2008 huonon käytöksen takia. Whelania syytettiin varkaudesta.

Whelanin tapaus on herättänyt epäilyksiä, että Venäjä pyrkii asemoimaan itseään Yhdysvaltain kanssa tehtävää vanginvaihtoa varten.