EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta arvioidaan tänään huipputapaamisessa – tavoite tasapuolisista kilpailuolosuhteista on yhteinen, mutta keinoista ei ole yksimielisyyttä

Tapaamiseen osallistuvat esimerkiksi Britannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Kuva on tammikuulta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Euroopan unionin ja Britannian johtohahmot keskustelevat tänään videotapaamisessa siitä, millaiseksi unionin ja Britannian suhde muodostuu tulevaisuudessa.

Tapaamiseen osallistuvat Britannian pääministeri Boris Johnson sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja parlamentin puheenjohtaja David Sassoli.

Viime kuukausina EU ja Britannia ovat neuvotelleet nihkeästi edistyen siitä, miten kaupankäynti ja muut suhteet järjestetään jatkossa. Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäkausi päättyy vuoden lopussa, ja maa on ilmoittanut, ettei se hae lisäaikaa siirtymäkaudelle.

Neuvotteluissa on taitettu peistä muun muassa kalastusoikeuksista ja siitä, miten taataan tasapuoliset kilpailuolosuhteet. Britannia haluaa jättää taakseen kaikenlaisen EU-sääntelyn, mutta EU:n mielestä tasainen kilpailu edellyttää sitoutumista osaan EU:n säännöistä.

Viimeisin eli neljäs neuvottelukierros päättyi kesäkuun alkupuolella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut