Britannia ei ota EU:sta tuleville tuotteille täysiä rajatarkastuksia käyttöön heti ensi vuoden alussa

Britannian hallitus kertoo myös antaneensa EU:lle virallisen ilmoituksen, ettei maa aio hakea tai hyväksyä lisäaikaa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Britannian hallitus vahvistaa, että EU:n alueelta tuleville tuotteille ei tule täysiä rajatarkastuksia heti ensi vuoden alussa. Sen sijaan Britannia aikoo ottaa käyttöön rajatarkastukset asteittain brexitin jälkeisen siirtymäkauden päätyttyä.

Asiasta uutisoivat aiemmin talouslehti Financial Times sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC omien lähteidensä pohjalta. FT:n mukaan taustalla on yritysmaailman kohdistama paine maan ministereihin.

Britannian hallitus kertoo myös antaneensa EU:lle virallisen ilmoituksen siitä, ettei maa aio hakea tai hyväksyä lisäaikaa EU-eron jälkeiselle siirtymäkaudelle.

Hallituksen tiedotteen mukaan tuotteiden rajatarkastukset otetaan käyttöön kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa tammikuussa tullimuodollisuudet otetaan käyttöön esimerkiksi vaatteille ja elektroniikalle, mutta tavarantuojilla on puoli vuotta aikaa ilmoitusten täyttämiseen. Tullimaksut tulevat myös heti vuoden alusta, mutta maksun voi lykätä ja hoitaa vasta siinä vaiheessa, kun on täyttänyt ilmoituksen.

Ensi vuoden huhtikuussa Britannia suunnittelee aloittavansa tarkemmat tarkastukset eläinperäisille tuotteille.

Viimeisessä vaiheessa eli ensi vuoden heinäkuussa rajatarkastukset tulisivat täysimääräisinä käyttöön heti maahantulovaiheessa.

Asiantuntija näkee päätöksen takana elinkeinoelämän huolen

EU-edunvalvonnan johtava asiantuntija Janica Ylikarjula Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) näkee päätöksen osoituksena elinkeinoelämän huolesta siitä, ettei maan hallitus ole kuullut sen ääntä.

– Hallituksella on ollut ikään kuin ideologinen näkemys, että brexit pitää saada hoidettua mahdollisimman nopeasti, jolloin taloudelliset näkemykset ovat jääneet ehkä hieman toissijaisiksi, Ylikarjula sanoo STT:lle.

Britannia erosi Euroopan unionista pitkän poliittisen prosessin päätteeksi tammikuun lopussa. Osapuolten neuvottelut alueiden tulevista suhteista ovat sujuneet kankeasti. Siirtymäkausi vanhoilla järjestelyillä kestää tämän vuoden loppuun.

– Elinkeinoelämä oli EU-jäsenyyden jatkamisen puolella ja on jatkuvasti korostanut, että sopimus Britannian ja EU:n tulevista suhteista pitäisi saada aikaiseksi mahdollisimman nopeasti, Ylikarjula sanoo.

Hänen mukaansa koronakriisi on heikentänyt entisestään Britannian yritysten mahdollisuuksia varautua EU-eron taloudellisiin vaikutuksiin. Myös brittimedian mukaan yritysten huolena on, että rajatarkastukset syventäisivät koronavirusrajoitusten ja viruksen leviämisen aiheuttamaa kaaosta ja taloudellista epävarmuutta.

Ylikarjula kuvailee rajamuodollisuuksia merkittäväksi kokonaisuudeksi alueiden välisessä kaupassa. Kuljetettavien tuotteiden, kuten elintarvikkeiden ja varaosien, tulee täyttää esimerkiksi alueilla voimassa olevat turvallisuusmääräykset.

Neuvotteluiden lähtökohdat poikkeukselliset

Viime kuukausina EU:n ja Britannian välillä käydyissä neuvotteluissa alueiden tulevista suhteista ei ole saavutettu juurikaan edistystä.

Neuvottelujen suuria kompastuskiviä ovat olleet muun muassa tasapuolisten kilpailuolosuhteiden takaaminen ja kalastus. EK:n Ylikarjulan mukaan kauppaneuvottelut ovat aina vaikeita ja pitkiä, mutta nyt oman lisänsä asiaan tuo se, että aikaa on vähän.

– Erityispiirteenä nyt lähdetään tilanteesta, jossa kaupankäynti on hyvin sujuvaa, ja mennään tilanteeseen, jossa kaupankäyntiin tulee esteitä. Tavallisesti kauppasopimuksissa kaikilla on saatavaa, kun kaupankäyntiä sujuvoitetaan. Nyt mennään toiseen suuntaan, Ylikarjula sanoo.

EU:n näkökulmasta tasapuolisen kilpailuympäristön säilyttäminen vaatii Britannian sitoutumista tiettyihin EU-sääntöihin. Britannialle tällainen sitoumus ei käy, vaan maa haluaisi karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn.

Ylikarjulan mukaan neuvotteluissa on nähty syyttelyä molemmin puolin. Neuvottelujen tilaa on määrä tarkastella huipputapaamisessa maanantaina.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut