Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääministeri Johnsonin mukaan ääriainekset ovat kaapanneet Britannian rasismin vastaiset protestit

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan ääriainekset ovat kaapanneet Britannian rasismin vastaiset mielenosoitukset. Pääministerin mielestä nämä ryhmät hyökkäävät kansallisten monumenttien kimppuun sensuroidakseen maan menneisyyttä.

Johnson sanoi Twitterissä, että edesmenneen pääministerin Winston Churchillin patsaan kimppuun hyökkääminen oli "absurdia ja häpeämätöntä".

– Winston Churchillin patsas on pysyvä muistutus hänen ansioistaan tämän maan, ja koko Euroopan, pelastamisessa fasistiselta ja rasistiselta tyrannialta. Hän toi esiin mielipiteitä, jotka olivat silloin ja ovat nyt sellaisia, joita emme voi hyväksyä. Hän oli kuitenkin sankari ja ansaitsee täysin muistomerkkinsä.

– Emme voi muuttaa tai sensuroida menneisyyttämme. Emme voi teeskennellä, että meillä olisi erilainen historia. Kaupunkiemme patsaat ovat edellisten sukupolvien pystyttämiä, Johnson jatkoi.

Poliisit ovat aidanneet useita patsaita Lontoossa estääkseen mielenosoittajia tuhoamasta niitä viikonloppuna luvassa olevissa mielenosoituksissa.

Kiistelty patsas tärveltiin maalilla Lissabonissa

Lissabonissa Portugalissa on tärvelty 1700-luvulla vaikuttanutta portugalilaista pappia esittänyt patsas punaisella maalilla, Lissabonin pormestari kertoi perjantaina.

Lähetyssaarnaaja Antonio Vieira käännytti Brasilian alkuperäisväestöä kristinuskoon. Häntä kolmen brasilialaisen lapsen kanssa esittävä patsas on ollut kiistelty siirtomaavallan symboli.

Vieiran tunnustetaan puolustaneen alkuperäisväestöä Portugalin entisessä siirtomaassa Brasiliassa. Nykyään häntä on kuitenkin kritisoitu siitä, ettei hän tuominnut afrikkalaisten orjuuttamista siirtomaavallan aikana.

Patsaaseen kirjoitettiin myös siirtomaavallan vastainen viesti.

Lissabonin poliisi selvittää tekijöitä.

Myös Hollannissa ja Belgiassa on tärvelty patsaita

Hollannissa on tärvelty kahta patsasta protestina siirtomaavaltaa ja rasismia vastaan. Lisäksi Belgiassa on tärvelty ainakin kahta maan kuninkaallisiin liittyvää patsasta samasta syystä.

Rotterdamissa on maalattu sanat "surmaaja" ja "varas" 1600-luvulla kuolleen laivaston amiraalin Piet Heinin patsaaseen. Samassa kaupungissa on kääritty teippiä ja kirjoitettu rasismin vastaisia iskulauseita kiistellyn, vuonna 2002 murhatun oikeistolaisen poliitikon Pim Fortuynin patsaaseen.