Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aarnio kiisti kuulustelussa hoidelleensa Vuosaaren murha-asunnon vuokrausta – "En ole millään tavalla osallistunut"

Vuosaaren palkkamurhan uudessa rikostutkinnassa on kuultu todistajana "Saaraa", jonka vuokra-asunnossa murha tapahtui. Saaran mukaan hän oli lähdössä kesällä 2003 pidemmäksi aikaa mökille ja Jari Aarnio ehdotti hänelle asunnon alivuokraamista.

– Hän sanoi minulle, että vuokraa asunto (Keijo) Vilhuselle tuon neljän kuukauden ajaksi. Muistan vielä sen, että Aarnio sanoi, että pyydä Vilhuselta pari tonnia kuussa vuokraa, Saara sanoi.

Kuulustelussa Aarnio kiisti osallistuneensa Saaran ja Vilhusen asuntokuvioihin.

– En ole millään tavalla osallistunut heidän väliseen asunnonvuokraukseen, hän sanoi.

Saara oli palkkamurhan aikaan läheisissä väleissä Helsingin huumepoliisin päällikkönä toimineen Aarnion kanssa. Myöhemmin Saaran kertomus vaikutti siihen, että Aarnion toimintaa alettiin tutkia. Hänestä tuli merkittävä todistaja huumetynnyrijutussa, jossa rikollispomo Keijo Vilhunen tuomittiin Aarnion rikoskumppanina.

Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhaa alettiin tänään käsitellä valmisteluoikeudenkäynnissä. Syyttäjien mukaan Aarniolla oli etukäteen yksityiskohtaista tietoa murhasta, mutta hän ei pyrkinyt estämään sitä. Vilhusta syytetään murhan järjestelyistä. Kumpikin kiistää heihin kohdistuneet murhasyytteet.

Murhasta aiemmin elinkautiseen on tuomittu Ünsalin lapsuudenystävä Janne Raninen, rikollisvaikuttaja Raimo Andersson ja Jani Leinonen. Yllytyksestä murhaan tuomittiin ruotsalainen Leopoldo Gonzalez Carmona.

Lainvoiman saaneen hovituomion mukaan Ünsal murhattiin baari-illan jälkeen Vuosaaren asunnossa. Ruumis hävitettiin, eikä sitä ole tänä päivänäkään löytynyt.

"Hän ei selittänyt syytä, enkä sitä kysellytkään"

Saaran mukaan asunnon alivuokraus onnistui ja hän sai Vilhuselta vuokrarahat käteisellä. Tämän jälkeen Aarnio kielsi Saaran mukaan häntä menemästä asunnolle.

– Hän ei selittänyt syytä, enkä sitä kysellytkään.

Saaran mukaan hän kuitenkin tarvitsi kellarikomerosta tavaroita, ja soitti asiasta Vilhuselle.

– Vilhunen sanoi, että mene vaan, mutta asunnossa on yksi kaveri. Vilhunen sanoi, että kaveri oli päässyt vankilasta ja tarvitsi asuntoa.

Oven Saaralle avasi Jani Leinonen.

– Sanoin Leinoselle asiani, että minun pitäisi päästä kellarivarastoon. Sain häneltä avaimet ja hain tavarani kellarivarastosta.

Saara: Aarnio käski antaa alivuokralaiselle häädön

Saaran mukaan vähän ennen murhaa Aarnio vei hänet ajelulle, jonka aikana käski antaa häädön Leinoselle.

– Kerroin Leinoselle ne asiat, mitä Aarnio käski minun sanoa, eli kämpän piti olla tyhjä sunnuntai-iltaan.

Kuulustelussa Aarniolta kysyttiin häädöstä.

– Täysin vieras asia minulle, Aarnio sanoi.

Poliisi kysyi kuitenkin vielä Aarniolta syytä Leinosen häätämiseen. Aarniolta kysyttiin, halusiko hän häätää Leinosen asunnosta, koska tiesi, että tämä on värvätty murhaamaan Ünsal ja koska Aarniolla oli avaimet Saaran asuntoon.

– Pelästyit, että tämä ja suhteesi (Saaraan) voisi paljastua, tulevan murhatutkinnan yhteydessä, mikäli Leinonen otetaan asunnossa asuessaan kiinni murhasta epäiltynä? kuulustelija kysyi.

– Ei pidä paikkaansa. Tuohan on täysin teidän oletus. Ei ole tekemistä tämän asian kanssa, Aarnio vastasi.