Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pörssikurssit päätyivät tukevaan nousuun Wall Streetilla, syynä odotettua paremmat työllisyysluvut

Uskoa markkinoilla vahvistivat erityisesti toukokuun odotettua paremmat työllisyysluvut. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssin keskeiset indeksit päätyivät perjantaina tukevasti plussalle. Uskoa markkinoilla vahvistivat erityisesti toukokuun odotettua paremmat työllisyysluvut.

Vahvan viikon jälkeen Dow Jones -indeksi oli pörssin sulkeutuessa perjantaina 3,2 prosenttia plussalla. Laajapohjaisempi S&P 500 nousi 2,6 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 2 prosenttia.

Yhdysvaltojen työttömyyden kerrottiin laskeneen toukokuussa, mikä tuli suurena yllätyksenä markkinoille. Työministeriön mukaan maahan syntyi 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa ja työttömyys laski 13,3 prosenttiin. Tosin vielä maaliskuussa työttömyysprosentti oli vähän yli neljän.

Huhtikuussa työttömyys oli noussut tilastohistorian ennätykseen, 14,7 prosenttiin.

Ekonomistit olivat ennakoineet, että koronaviruskriisistä alkanut työpaikkojen raju väheneminen olisi edelleen jatkunut toukokuussa. Esimerkiksi työttömyysprosentin arvioitiin nousevan noin 20:een.

Tieto irtisanomisista kulkee nopeammin

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan ennusteissa ja toteutuneissa luvuissa on usein heittoa, mutta mittakaava on harvoin tätä luokkaa. Se arvioi, että ekonomistien ennusteisiin vaikuttivat voimakkaasti esimerkiksi tiedot työttömyystukihakemusten määrien noususta. Toisaalta esimerkiksi yrityksille kriisin takia suunnatun palkkatuen vaikutuksia aliarvioitiin.

Työpaikkojen synnystä on vaikeampi saada reaaliaikaista tietoa kuin irtisanomisista, etenkin, jos irtisanomiset ovat väliaikaisia, Bloombergin jutussa päätellään. Osa ihmistä saatetaan lisäksi merkitä töissä oleviksi, vaikka heidän työntuntimääränsä olisi hyvin pieni.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut