Kulmuni: Maksan esiintymiskoulutusten kustannukset takaisin ministeriöille

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoo maksavansa esiintymiskoulutustensa kustannukset takaisin ministeriöille.

– Vaikka sopimukset kestävät oikeudellisen tarkastelun, ei se yksistään riitä. Ymmärrän asiaa kohtaan esitetyn kritiikin ja siksi olen tullut johtopäätökseen, että haluan itse maksaa ministeriölle esiintymis- ja viestintäkoulutuksesta aiheutuneet kustannukset, Kulmuni sanoi tiedotteessa keskiviikkoiltana.

Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina, että entinen elinkeinoministeri ja nykyinen valtiovarainministeri Kulmuni on syyskuusta lähtien hankkinut viestintäkoulutuksia miltei 50 000 eurolla. Koulutukset on maksanut työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sekä valtiovarainministeriö (VM). Valtiovarainministeriön keskiviikkona illalla medialle toimittamien laskujen mukaan summa oli SK:n kertomaa suurempi. Laskujen mukaan viestintätoimisto Tekir laskutti VM:ltä yli 26 000 euroa ja TEMiltä lähes 30 000 euroa eli yhteensä 56 200 euroa. Hinnat sisältävät verot.

Valtioneuvoston hankintaohjeen mukaan yli 20 000 euron hankinnat tulisi kilpailuttaa. Valtiovarainministeriön tekemän oikeudellisen arvion mukaan Kulmunin koulutusten hankintasopimuksiin ei kuitenkaan liity oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä.

– Sopimuksen tekohetkellä on arvioitu, että hankinnasta ei aiheudu yli 20.000 euron kustannusta. Näin ollen on arvioitu, että hankintaan voidaan noudattaa ns. arvoltaan vähäisen hankinnan mukaista suorahankintaperustetta. Hankinnasta on tehty hankintasopimus, ministeriö perustelee oikeudellisessa arviossaan.

VM kertoo, että kun havaittiin, että tilaukset ylittävät 20 000 euroa, Tekirin hallituksen puheenjohtajalle Harri Saukkomaalle ilmoitettiin 11. toukokuuta, ettei sopimusta jatketa tai käytetä.

Kaksi ministeriä hyödyntänyt valtioneuvoston viestintäapua

Ministerit voivat halutessaan saada maksutta viestintä- ja esiintymisvalmennusta valtioneuvoston viestintäosastolta, kertoo valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski STT:lle.

– Kun Rinteen hallituksen uudet ministerit tulivat, kävin kertomassa heille lyhyesti valtioneuvoston viestinnästä ja kerroin myös, että me autamme mielellämme tarvittaessa viestintä- tai esiintymissparrauksessa, Anttikoski kertoo STT:lle sähköpostitse.

Anttikoski kertoo, että valtioneuvoston viestintäosaston voimin on "sparrattu" kahta ministeriä Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallituksista. Hallituksessa on 19 ministeriä.

Viime kesänä viestintäosasto kävi eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) kanssa läpi videotervehdysten tekemistä kännykällä noin tunnin verran. Kyseessä ei Anttikosken mukaan ollut varsinainen esiintymiskoulutus Tuppuraiselle, "koska sen hän jo osaa".

Tämän lisäksi esiintymiskoulutusta on annettu tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle (kesk.). Anttikoski muistelee koulutuksen toteutuneen pari viikkoa sitten. Kosonen on ollut vastuuministerinä julkisuudessa puhumassa koronarajoitusten vaikutuksista kulttuurin ja urheilun saralla, esimerkiksi Ylen A-studiossa toukokuun puolivälissä.

Viestintäasioita käytiin hallituskauden alussa läpi myös valtiosihteereiden ja erityisavustajien kanssa parin tunnin koulutuksessa, Anttikoski kertoo. Koulutukseen osallistui osa valtiosihteereistä ja erityisavustajista.

– Siinä puhuttiin laajemmin siitä, mitä me virkamiesviestijät teemme ja käytiin läpi esimerkiksi sosiaalista mediaa ja median kanssa toimimista.

Anttikosken mukaan valtioneuvoston viestintäosaston budjettiin on varattu rahaa ministereiden viestintäkoulutukseen, mutta sitä ei ole ehditty käyttää.

– Ei ole edes ehditty keskustella laajemmin hallituksen tai erityisavustajien kanssa koulutuksen järjestämisestä. Ministeriöiden viestintäjohtajien kesken puhuimme (asiasta) ehkä vuosi sitten.

"Perustaidot oppii lyhyessä kertasparrauksessakin"

Valtioneuvoston viestintäosasto tarjoaa ministereille valmennusta esiintymiseen, jos ministeri kokee tarvitsevansa sitä. Anttikosken mukaan valmennus kestää yleensä tunnin.

– Joko käydään esiintymistilanteita läpi tai sitten esimerkiksi kuvataan videolle esiintyminen ja analysoidaan sitä. Ihan samansisältöistä kuin alan toimijat tarjoavat. Meillä on useampia osaavia ja kokeneita viestijöitä töissä.

Ulkopuolista valmennusta hankittiin EU-puheenjohtajuuskauden kynnyksellä viime kesänä belgialaiselta Red Thread -viestintäyritykseltä. Ministerit saivat tuolloin henkilökohtaista esiintymisharjoitusta BBC:n toimittajanakin työskennelleeltä Laura Shieldsiltä. Koulutus maksoi valtioneuvoston kanslialle 8 500 euroa.

– Rinteen hallitus nimitettiin alle kuukausi ennen Suomen pj-kauden alkua, ja halusimme auttaa tuoreita ministereitä vaativassa tilanteessa vastaamaan kansainvälisen median kysymyksiin, Anttikoski kertoo.

Koulutus oli avoin kaikille ministereille, ja siihen osallistui yhdeksän Rinteen hallituksen ministeriä: Rinne, Marin, Kulmuni, Tuppurainen sekä Li Andersson (vas.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Krista Mikkonen (vihr.), Mika Lintilä (kesk.) ja Ville Skinnari (sd.).

Anttikosken mukaan valtioneuvoston viestintäosasto voi hankkia ulkopuolisia kouluttajia, mutta hankinnan on oltava "perusteltu ja kohtuullinen". Hankinnat tarvittaessa kilpailutetaan normaalisti hankintalain mukaan. Pienhankinnat voi ostaa ilman kilpailutusta, mutta silloinkin hintoja vertaillaan, Anttikoski kertoo.

– Minusta joissakin tilanteissa olisi järkevää valmentaa ministereitä ja myös virkamiehiä esiintymään, etenkin viestin selkeys ja tiivistäminen sekä esiintyminen haastatteluissa olisi hyvä apu melkein kaikille. Perustaidot oppii yleensä lyhyessä kertasparrauksessakin, Anttikoski kirjoittaa.

Mediat: Tekir ja keskusta tiiviisti tekemisissä

Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallitusviisikosta on Kulmunin lisäksi hankkinut esiintymiskoulutusta vain sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), jonka kaksi eri koulutusta on maksanut Ohisalon puolue. Koulutuksista kertyi vihreille noin 5 000 euron lasku.

SK:n mukaan myös keskustalainen kulttuuriministeri Hanna Kosonen oli Tekirin mediavalmennuksessa kerran maaliskuun alussa. Samana päivänä hän oli puhumassa Ylen A-studiossa urheiluvalmennuksen ongelmista. Valmennuksen hinta verojen kanssa oli 2 480 euroa, ja lasku meni opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Iltalehden mukaan Tekir tuki keskustan vaalikampanjaa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa lähes 2 000 euron lahjoituksella. Keskusta nousi tuolloin pääministeripuolueeksi.

Saukkomaa osallistui myös Kulmunin puheenjohtajakampanjan starttiin viime elokuun alussa, kertoo Iltalehti . Vain alle viikko tämän jälkeen työ- ja elinkeinoministeriö tilasi Tekiriltä valmennuksen Kulmunille. Keskustan puheenjohtajakisa käynnistyi Kulmunin ja Antti Kaikkosen välillä 10. elokuuta, ja puheenjohtaja valittiin 7. syyskuuta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut