Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump vietiin perjantaina turvaan bunkkeriin – yhteenotot Valkoisen talon alueella jatkuivat sunnuntai-iltana

Yhdysvalloissa laajat mielenosoitukset johtivat perjantai-iltana siihen, että salainen palvelu päätti siirtää presidentti Donald Trumpin turvaan Valkoisen talon bunkkeriin, kertoo New York Times .

Trumpia pidettiin bunkkerissa vajaan tunnin verran, kertoo esimerkiksi uutiskanava CNN . Washingtonissa Valkoisen talon alla on erillinen komentokeskus, jota käytetään hätätilanteissa. CNN:n lähteen mukaan turvaan vietiin perjantaina myös presidentin puoliso ja poika.

Valkoisen talon edustalle kokoontui jälleen sunnuntai-iltana mielenosoittajia. Viereisessä puistossa tapahtui uutistoimisto AFP:n mukaan useita väkivaltaisia yhteenottoja, kun poliisi käytti kyynelkaasua, pippurisumutetta ja tainnutuskranaatteja joukkojen hajottamiseksi. Mielenosoittajat olivat sytyttäneet useita tulipaloja ja aiheuttaneet omaisuusvahinkoja.

Ulkonaliikkumiskieltoja kymmenissä kaupungeissa

Ainakin noin 40 kaupunkia on ilmoittanut asettavansa yöllisiä ulkonaliikkumiskieltoja eri puolilla maata puhjenneiden mielenosoitusten vuoksi, kertoo uutiskanava CNN . Ulkonaliikkumiskiellot ovat tulleet voimaan sunnuntaina illalla paikallista aikaa.

Kieltojen kestot vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi Arizonassa ulkonaliikkumiskielto koskee CNN:n mukaan koko osavaltiota ja on voimassa viikon.

Pääkaupunki Washingtonissa kiellosta päätettiin sen jälkeen kun mielenosoittajia kerääntyi jälleen presidentin virka-asunnon Valkoisen talon lähettyville. Pormestari Muriel Bowserin mukaan ulkonaliikkumiskielto kestää sunnuntai-illasta kello 23:sta maanantain aamukuuteen.

CNN:n mukaan kansalliskaartia eli armeijan reserviä on pyydetty apuun 15 osavaltiossa sekä pääkaupunki Washingtonissa. Kaartilaisia oli sunnuntaina näillä alueilla liikkeellä yhteensä 5 000. Lisäksi valmiudessa oli 2 000 kaartilaista.

Floydin tapaus siirtyy osavaltion oikeusministerille

Protestit saivat alkunsa viime viikolla Minneapolisissa sen jälkeen kun musta mies kuoli maanantaina poliisin väkivaltaisen pidätystilanteen yhteydessä. Valkoinen poliisi painoi George Floydia, 46, polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan, vaikka Floyd valitti kipua ja anoi armoa.

Floydia niskasta painanut poliisi on saanut syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta. Hänet on pidätetty. Poliisin on määrä ilmaantua oikeuden eteen ensimmäistä kertaa maanantaina.

Minnesotan kuvernööri kertoi sunnuntaina, että osavaltion oikeusministerin toimisto ottaa hoitaakseen Floydin tapauksen syyttämisen.

– Haemme oikeutta ja haemme sitä väsymättä, oikeusministeri Keith Ellison sanoi CNN:n mukaan.

Demokraattikuvernööri Tim Walz sanoi sunnuntaina, että ihmiset eivät luota oikeusprosessiin.

– He eivät usko, että oikeus toteutuu. He ajattelevat, että systeemi estää yhä uudestaan sen, että ei-valkoiset yhteisöt saisivat oikeutta, hän sanoi Washington Postin mukaan.

Kuolemantuottamuksesta epäilty mies ja kolme muuta tilanteessa läsnä ollutta poliisia ovat saaneet potkut. Minneapolisin poliisipäällikkö Medaria Arradondo kommentoi asiaa sunnuntaina CNN:lle sanomalla, että poliisien toiminta oli "rikkomus ihmisyyttä vastaan".

– Tämä on vastoin valaamme. Tämä on täysin vastoin sitä, mihin uskomme. Se oli väärin, Arradondo sanoi.

Los Angelesissa paljon pidätyksiä

Mielenosoituksiin on paikoin liittynyt väkivaltaa ja mellakointia.

Poliisi on pidättänyt viime päivien aikana ainakin 4 400 ihmistä, kertoo uutistoimisto AP .

Pidätyksiä on tehty eri puolilla maata. Pidätyksistä yli 900 on AP:n mukaan tehty Los Angelesin alueella.

Ainakin viiden ihmisen kerrotaan kuolleen levottomuuksien aikana.

Yhdysvalloissa ei ole selvää kuvaa siitä, mitkä tahot ovat mielenosoituksissa ilmenneiden väkivaltaisuuksien takana.

Esimerkiksi Minneapolisin pormestari Jacob Frey on sanonut, että väkivaltaisuuksia ovat voineet lietsoa jopa äärioikeistolaiset toimijat.

– Olemme nyt vastakkain niin valkoisen ylivallan kannattajien, järjestäytyneen rikollisuuden, osavaltion ulkopuolisten yllyttäjien kuin mahdollisesti jopa vieraan vallan edustajien kanssa. He yrittävät tuhota ja tehdä kaupungistamme ja alueestamme epävakaan, hän kirjoitti Twitterissä .

Maan oikeusministeri William Barr on taas jakanut presidentti Donald Trumpin näkemyksen siitä, että protestien väkivaltaisuuksien taustalla ovat äärivasemmistolaiset toimijat.

– Valitettavasti monissa kaupungeissamme tapahtuvan mellakoinnin vuoksi väkivaltaiset, radikaalit toimijat ovat varastaneet monien rauhallisten protestoijien äänet, hän sanoi kannanotossaan Independent-lehden mukaan.

Barrin mukaan väkivaltaa lietsovat ja suunnittelevat äärivasemmistolaiset ja anarkistiryhmät.